Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 28 >>>

Selectie week 27

Universum van AmsterdamUniversum van Amsterdam

De grootste kaarten ter wereld liggen in de vloer van de Burgerzaal, in het hart van het Koninklijk Paleis Amsterdam. De drie ronde mozaïeken hebben elk een diameter van ruim zes meter en laten de wereld en de sterrenhemel zien. Ze zijn tot op de dag van vandaag een beeldbepalend en geliefd onderdeel van het majestueuze gebouw, dat in het midden van de zeventiende eeuw als stadhuis van Amsterdam werd gebouwd. Op dat moment was de stad het belangrijkste centrum voor cartografie ter wereld. De prominente plaats van de vloerkaarten is daar direct aan gerelateerd. Deze publicatie belicht de geschiedenis van deze unieke kaarten en vertelt het verhaal van de bloeiende cartografie in Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw.
Artikel: Paleis op de Dam herbergt grootste kaarten ter wereld
Meer informatie / bestellen

Whisky, wapens en weelde - Herman Langeveld en Bram BouwensWhisky, wapens en weelde – Herman Langeveld …

Deze biografie van een geruchtmakend zakenman werpt nieuw licht op de Nederlandse betrokkenheid bij de Spaanse Burgeroorlog, en ook op de Nederlandse reactie op de Jodenvervolging in nazi-Duitsland. In de jaren dertig werd Daniël Wolf schatrijk, eerst in de houthandel en daarna met de verkoop van wapens aan de Spaanse regering waartegen generaal Franco en de zijnen in opstand kwamen.
Voorpublicatie: Omstreden zakenman Daniël Wolf probeerde Joden uit Midden-Europa veilig heenkomen te verschaffen
Bespreking: Whisky, wapens en weelde
Meer informatie / bestellen

Vreemd volkVreemd volk – Fik Meijer

De woorden integratie, discriminatie, xenofobie, allochtonen en autochtonen vullen bijna dagelijks de kranten. Dat het Griekse en Romeinse woorden zijn die verwijzen naar een zeer oude vreemdelingenproblematiek is minder bekend. Vreemd volk begint bij de elitaire samenleving van de homerische helden en eindigt in de late Romeinse oudheid. Fik Meijer laat zien dat oude geschiedenis verrassend actueel kan zijn.
Meer informatie / bestellen

Tegen de terreur - Beatrice de GraafTegen de terreur – Beatrice de Graaf

Hoe Europa veilig werd na Napoleon
Wat gebeurde er nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen? Hoe kwam het Europese continent tot bedaren? Na 25 jaar van oorlog en chaos verlangde de bevolking naar rust en veiligheid. Een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) zou daarvoor gaan zorgen, met de hertog van Wellington als ster, die op zijn beurt werd omringd door talloze ondergeschikte, tegenstribbelende en behulpzame officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk.
Bespreking: 1815: De strijd tegen terreur
Meer informatie / bestellen

 De verloren kunst van de heilige geschriftenDe verloren kunst van de heilige geschriften

De heilige geschriften waren altijd een middel voor mensen om hun materiële bestaan te ontstijgen en in aanraking te komen met het goddelijke. In onze seculiere samenleving hebben de teksten deze unieke functie verloren om een meer praktische toepassing te krijgen: de Bijbel wordt gebruikt om homoseksualiteit en anticonceptie te veroordelen, de Koran dient om oorlog en terrorisme te rechtvaardigen en met behulp van de Thora wordt beslag gelegd op leefgebieden.
Meer informatie / bestellen

Leve het LatijnLeve het Latijn. Geschiedenis en schoonheid van een nutteloze taal

Een strenge en heldere denker als Lucretius analyseerde de materie in de wereld in het Latijn. De dichter Propertius vertelde met een duizelingwekkende diversiteit in registers over de liefde en het sentiment. Julius Caesar toonde briljant aan hoe de taal kan worden gebruikt om de werkelijkheid naar je hand te zetten. Een werk als de Aeneis van Vergilius, dat bepalend is geweest voor de manier waarop wij naar onze wereld en de wereldgeschiedenis kijken, is geschreven in het Latijn.
Meer informatie / bestellen

De prijs van het paradijsDe prijs van het paradijs

De invloed van zelfmoordterrorisme op onze samenleving
We leven in een tijdperk van zelfmoordaanslagen: de afgelopen vijf jaar zijn hierdoor bijna evenveel mensen omgekomen als in alle jaren ervoor. Hoe zijn we op dit punt gekomen? Wat drijft mensen tot dit soort daden en wat voor gevolgen hebben ze voor de maatschappij? Wat kunnen we doen om deze vorm van geweld tegen te gaan?
Deze vragen leidden prijswinnend onderzoeksjournalist Iain Overton naar een wereldwijde zoektocht.
Meer informatie / bestellen

De sleutel tot AristotelesDe sleutel tot Aristoteles – Pieter Beullens

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400 jaar nog steeds beschikbaar zijn, terwijl er van andere filosofen nagenoeg niets bewaard is gebleven? De lange, vaak moeizame weg die de kennis tot vandaag heeft afgelegd, blijft onbekend. ‘De sleutel tot Aristoteles’ schetst de overlevering van wetenschap en filosofie sinds de oudheid tot het verschijnen van gedrukte boeken. Willem van Moerbeke en de werken van Aristoteles spelen daarbij een centrale rol. Als man uit de Lage Landen, Europeaan en universeel intellectueel had Willem van Moerbeke een doorslaggevende invloed.
Meer informatie (+video) / bestellen

De krantDe krant. Een cultuurgeschiedenis

De krant is onderdeel van een ambitieuze serie handboeken over de geschiedenis van de media. De volgende delen gaan over radio, televisie en nieuwe media. Verschijnt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek. In 1618 verscheen het oudste nog bewaard gebleven exemplaar van een Nederlandse krant: de Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. De Republiek was daarmee een van de eerste landen waar een gedrukte krant werd gemaakt en verspreid.
Meer informatie / bestellen

De kleine Geschiedenis van Amsterdam voor DummiesDe kleine Geschiedenis van Amsterdam voor Dummies

Deze kleine gids biedt een beknopt overzicht van de rijke geschiedenis van Amsterdam. Maak kennis met Amsterdam door de eeuwen heen en lees hoe deze stad zich ontwikkelde van een drassige nederzetting tot een handelscentrum van wereldformaat. Zowel de gloriedagen uit de Gouden Eeuw als zwarte bladzijden uit de Amsterdamse geschiedenis zoals de slavernij, de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de Bijlmerramp worden behandeld.
Meer informatie / bestellen

Strijd in SlenakenStrijd in Slenaken – Ferdinand Mertens

In Slenaken tijdens het burgermeesterschap van Alphonse van Melsen neemt Ferdinand Mertens – achterkleinzoon van Van Melsen – ons mee naar Slenaken aan het einde van de 19de eeuw. Wat stond een burgemeester van een zeer kleine gemeente te doen? De oprukkende moderniteit voerde de spanning tussen wat zou moeten en dat wat kon op. In het kleine katholieke dorp bestonden tevens fricties tussen de pastoor en het openbaar bestuur. Hoe werd in de tijd van het censuskiesrecht de burgemeester geselecteerd? Hoe pakte dat in het geval van Slenaken uit?
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 28 >>>


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×