Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 29/30 >>>

Selectie week 28 (2019)

 Music Trails USAMusic Trails USA. Een muzikale reisgids

Muziekarcheoloog Marc Stakenburg reisde vanaf 1981 veelvuldig naar de VS, de bakermat van de hedendaagse popmuziek. Hij verzamelde opmerkelijke verhalen over de herkomst van de blues, jazz, gospel, rock?‘n?roll, soul, country, folk, rock en punk. In Music Trails USA zet Stakenburg een reis uit van Robert Johnson tot Michael Jackson, van Elvis tot Talking Heads. In deze muzikale ontdekkingstocht naar de wortels van de popmuziek komen alle grote namen voorbij. Stakenburg toont de belangrijke rol van de Afro-Amerikanen bij de ontstaansgeschiedenis van deze muziek.
Meer informatie / bestellen

Strijd! - Mineke BoschStrijd! – Mineke Bosch

De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922
De strijd om het vrouwenkiesrecht in Nederland begon in 1882 toen enkele vrijdenksters het ontbreken van vrouwenkiesrecht ter discussie stelden en Aletta Jacobs tevergeefs probeerde te gaan stemmen. Na de Grondwetswijziging van 1887 die vrouwen expliciet van het kiesrecht uitsloot, kwam de beweging onder leiding van Wilhelmina Drucker op stoom. In 1894 werd de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht opgericht, die via talloze afdelingen tot in de kleinste gehuchten uitgroeide tot een moderne massabeweging.
Bespreking: De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922
Meer informatie (+video) / bestellen

Versailles 1919 en de geboorte van het nieuwe Europa - Marcel van Guldener Versailles 1919 en de geboorte van het nieuwe Europa

Honderd jaar na het sluiten van de Vrede van Versailles kijken we nog steeds in verbazing achterom. De Twintigste Eeuw had de eeuw van vooruitgang, van moderniteit en van internationale samenwerking kúnnen worden. In plaats daarvan begon die eeuw met een Dertigjarige Oorlog waarin Europa verarmde, leegbloedde en haar positie als leidend Continent verloor. De eerste fase van dit mega-conflict – de periode 1914-1918 – ligt nu ruim een eeuw achter ons. Maar de belangstelling, of soms zelfs fascinatie voor deze periode is nog lang niet verdwenen.
Meer informatie (+video) / bestellen

Jan Peumans - Een zachte anarchistJan Peumans. Een zachte anarchist

Jan Peumans is een van de weinige politici die aanzien genieten over partij-, taal- en landsgrenzen heen. Als jongeling werd hij lid van de Volksunie, in 2001 sloot hij zich aan bij de N-VA. Sinds 2004 geeft hij het Vlaams Parlement een smoel: eerst als hardwerkende en rebelse parlementair, vanaf 2009 als parlementsvoorzitter. Zijn biografie leest als een relaas van een sleutelfiguur binnen de Vlaamse Beweging en de lokale en nationale politiek van de laatste decennia.
Bespreking: Biografie, geschreven door Wim Peumans
Meer informatie / bestellen

Hollandse helden in de jaren 60Hollandse helden in de jaren 60 – Louis van Paridon

Vergeten helden. Iconische helden. Helden in wording. In de stal van een oude, Brabantse boerderij werd een bijzondere vondst gedaan: het verloren gewaande kleurenarchief van de Amsterdamse fotograaf Louis van Paridon. In een ladekast, keurig gearchiveerd, dook een verzameling op van meer dan duizend zeldzame dia’s uit de jaren zestig. Met onder meer een piepjonge Johan Cruijff, een gezellig vanuit haar dakkapel kijkende Mies Bouwman, en een pseudo-wenende Toon Hermans met zakdoek in de hand.
Meer informatie / bestellen

 Verhalen van vrijheidVerhalen van vrijheid – Marijke Huisman

Autobiografieën van slaven in transnationaal perspectief, 1789-2013
Om de publieke opinie tegen slavenhandel en slavernij te keren, namen voormalige slaven soms zelf het woord. In het Engelse taalgebied verschenen er vanaf de late achttiende eeuw tientallen autobiografieën van ex-slaven. Een deel van deze teksten werd, in vertaling, ook in Nederland uitgegeven, zelfs tot ver na de afschaffing van de slavernij. Marijke Huisman volgt de sporen van een aantal slavenautobiografieën door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland.
Meer informatie / bestellen

Oranje driftenOranje driften – Laurien Hansma

Orangisme in de Nederlandse politieke cultuur 1780-1813
De geschiedenis van Nederland is onlosmakelijk verbonden met het orangisme. Dit boek gaat over de betekenis van het orangisme in de periode tussen circa 1780 en 1813. Ondanks de opkomst van een nieuwe politieke cultuur en nieuwe politieke idealen in deze jaren, bleven orangisten het Huis van Oranje-Nassau een centrale rol in het staatsbestel toekennen. Vanaf de patriottentijd stonden orangistische politieke ideeën steeds meer onder druk.
Meer informatie (+video) / bestellen

Muiderslot Het stoerste rijksmuseum van NederlandMuiderslot. Het stoerste rijksmuseum van Nederland

Stoer en eigenwijs. Dát is het Muiderslot. Het oudste en best bewaarde kasteel van Nederland, onder de rook van Amsterdam. Een magische plek, omringd door groen en water. Het kasteel is gebouwd door graaf Floris V in 1285 en kent een lange geschiedenis waarin het afwisselend wordt gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Dit is de roerige geschiedenis van het mooiste middeleeuwse kasteel van Nederland. Tegenwoordig is het een levendige plek waar veel bezoekers komen genieten.
Meer informatie / bestellen

Een korte geschiedenis van... De Eerste WereldoorlogOver die oorlog – Luc Vanacker

‘De tijd van de grote debatten over de oorzaak van de Eerste Wereldoorlog is voorbij,’ schreef de Duitse historicus Oliver Janz in 2013, maar niets bleek minder waar. In Duitsland had de historicus Fritz Fischer al in de jaren ’60 voor de ‘Fischer controverse’ gezorgd door het Duitse aandeel uitgebreid, maar eenzijdig te belichten. Maar op academische studies over de oorlogsdoelen van de Russen (2011) en de Fransen (2015) bleef het wachten tot een heel eind in de 21ste eeuw. Nu pas kunnen we ons een genuanceerd beeld vormen van de initiële, de continue en de beslissende verantwoordelijkheden bij het uitbreken van die oorlog.
Meer informatie (+video) / bestellen

SchutterszilverSchutterszilver – Wouter van Mastricht

De tijd: Holland ontworstelt zich steeds meer uit de Spaanse greep. De handel bloeit. Toch zijn er krachten, aan Spaanse kant, aan Hollandse kant, die hun eigenbelang voorop blijven stellen… en die alles doen om te winnen. Het is 1642…
De plaats: Amsterdam groeit uit zijn voegen. De kades liggen vol schepen. Pakhuizen puilen uit. Dan wordt er bij de Herengracht een lichaam gevonden. Een schutter van het Oranje Vendel…
Meer informatie (+video) / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 29/30 >>>


×