Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd
https://geschiedenis-winkel.nl/van-wijs-en-waan-250-jaar-verzamelen-katie-heyning.html

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

Selectie week 26

Vrijwillig naar Auschwitz - Witold Pilecki, de man die in Auschwitz infiltreerdeVrijwillig naar Auschwitz – Jack Fairweather

Witold Pilecki, de man die in Auschwitz infiltreerde
Als de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen, leidde Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij maakte een dramatische ontsnapping, terwijl hij bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden smokkelde en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen. Al het bewijs van Pilecki was verloren gegaan – tot 2012, toen zijn ongelofelijke ooggetuigenrapport werd gevonden in een stoffig archief.
Voorpublicatie: Verzetsstrijder Witold Pilecki liet zich vrijwillig opsluiten in Auschwitz
Meer informatie / bestellen

Rome: Eeuwige stad – Ferdinand AddisRome: Eeuwige stad – Ferdinand Addis

Een caleidoscopische geschiedenis van een stad in het hart van de westerse beschaving
De mythe van Rome – 2500 jaar epische geschiedenis – op weergaloze wijze tot leven gebracht. Een intrigerend portret van een stad in het hart van de westerse beschaving, tot leven gebracht in 22 hoofdstukken die de 2500 jaar geschiedenis op geheel nieuwe wijze beschrijven.
Voorpublicatie: Romulus en Remus en de stichting van Rome (ca. 753 v.Chr.)
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaartenDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Daardoor krijgt dit verhaal een heel bijzondere actualiteit: wij maken deel uit van die geschiedenis.
Voorpublicatie: De ‘Caerte van Oostlant’ (1543) van Cornelis Anthonisz
Bespreking: Prettig verdwalen op 100 kaarten
Meer informatie / bestellen

Washington BlackWashington Black – Esi Edugyan

Dit is het duizelingwekkende avontuur van de elfjarige Washington Black, die weet te ontsnappen aan zijn slavenbestaan en aan een ongekend avontuur begint, op zoek naar vrijheid. Wanneer Washington Black, een elfjarige slaaf op een suikerplantage in Barbados, de persoonlijke bediende van de excentrieke Titch Wilde wordt, krijgt hij de kans op een nieuw leven. Titch is bioloog, ontdekkingsreiziger en uitvinder, geobsedeerd door zijn creatie: de heteluchtballon.
Bespreking: Tot in de lengte der dagen geketend aan het slavernijverleden
Meer informatie / bestellen

1919, een jaar van (on)vrede1919, een jaar van (on)vrede

Het is het kleine verhaal over de grote geschiedenis van 1919 en over de onvoorstelbare impact van dat ‘grote’ op de kleine mens en zijn omgeving. Want op 12 november 1918 ging de wereld niet zomaar over tot de orde van de dag. Tijdens de eerste maanden na de wapenstilstand werd er moeizaam een nieuwe wereld geboetseerd door hoge heren. Nog moeilijker was het voor burgers, vluchtelingen, soldaten, verminkten, weduwen en wezen om vier jaar weg te gommen, alsof dat al kon. Maar toch bestond er voor landen, mensen, politici, winnaars en verliezers maar één weg: ‘domweg slim opnieuw beginnen’.
Meer informatie / bestellen

TiranTiran. Dictators aan de macht

Van Hitler tot Mao, van Cuba tot Korea. In dit boek staan de wereld¬leiders centraal die met ijzeren vuist over het eigen volk heersten: de dictators. Naast de voor de hand liggende voorbeelden komen er ook een aantal minder bekende leiders voor het voetlicht. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat zij een beslissende rol speelden in het leven en lijden van hun onderdanen. Van continent tot continent komen ze aan bod, van Nasser in Egypte, tot Gadaffi in Libië en Idi Amin in Oeganda.
Een huiveringwekkend boek over een duister verschijnsel. Wat dreef hen, hoe behielden zij hun macht en hoe kwamen zij ten val?
Meer informatie / bestellen

Droom en Weldaad 200 jaar Maatschappij van WeldadigheidDroom en Weldaad. 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid

In 1818 zitten veel mensen zonder werk en zinken weg in ellende. Hét moment voor generaal Johannes van den Bosch om een ambitieus plan te presenteren: laat de armen de barre heide in Drenthe ontginnen. Mest zal de woeste grond vruchtbaar maken, discipline en onderwijs zullen de nutteloze armen beschaven tot werklustige mensen. Zijn idee wordt enthousiast ontvangen en hij richt de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ op. Een half jaar later arriveren de eerste kolonisten op de plek die wij kennen als Frederiksoord.
Meer informatie / bestellen

We moeten het even over Poetin hebbenWe moeten het even over Poetin hebben – Mark Galeotti

Hij bevindt zich in het brandpunt van de wereldpolitiek, maar wie is de echte Vladimir Poetin? Wie is de man achter de mythe, het gezicht achter het voor velen onbekende Rusland? Is zijn politiek een aanslag op de westerse wereldvrede of snappen we er simpelweg nog steeds niets van? Dat laatste, zo luidt Mark Galeotti’s antwoord, want ondanks de vele woorden die over Poetins Rusland zijn geschreven, tast het Westen nog altijd in het duister. In dit boek maakt Galotti gebruik van nooit eerder vertoond bronnenmateriaal en geeft hij inzicht in de man wiens netwerken en macht tot diep in ons dagelijks leven reiken.
Meer informatie / bestellen

De gezichten van SagalassosDe gezichten van Sagalassos

Bijna een millennium van elkaar gescheiden woonden een Romeinse man en een Midden-Byzantijnse vrouw in het Turkse Sagalassos. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar de verschillen en gelijkenissen in hun levensverhaal brengen het dagelijkse leven in een veranderende antieke stad haarscherp in beeld. Dit boek brengt hun verhaal, maar ook dat van het internationale team van wetenschappers dat het verleden tot leven wekt.
Meer informatie / bestellen

Serial Killers - Vincent Dumas Serial Killers – Vincent Dumas

Zij hielden de wereld in hun greep met hun afschuwelijke en ondenkbare daden: de seriemoordenaars, ogenschijnlijke gewone burgers die zich onder ons verborgen houden. Van het mysterie van Jack the Ripper in Londen tot de school shootings in de VS, in dit boek komen veel van de beruchtste en meest bizarre zaken uitgebreid aan bod. Wat dreef hen, wie waren zij, en hoe kwamen ze tot hun vreselijke daden? Een verbijsterend boek over onvoorstelbare zaken.
Meer informatie / bestellen

De hemelvorser Gerhard Fockens (1810-1870)De hemelvorser. Gerhard Fockens (1810-1870)

De biografie van Gerhard Fockens neemt ons mee naar het gezinsleven van een predikant in het eerste kwart van de negentiende eeuw, naar het studentenbestaan aan de Utrechtse universiteit tussen 1824 en 1839, naar de sterrenkundige wereld van de jaren dertig waarin de verschijning van de komeet van Halley een internationaal hoogtepunt was, naar de lokale kerkhistorische verwikkelingen in Sneek en Utrecht met in de hoofdrol zijn vader Lucas Fockens en de befaamde predikant Hermann Kohlbrugge.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>


×