Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2023

3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 28 >>>

Selectie week 27


  • Amsterdam. De roze geschiedenis

    Amsterdam, de roze geschiedenis vertelt de geschiedenis van homoseksuele mannen en vrouwen in de hoofdstad: van heimelijke homoseksuele praktijken in kroegen en krochten aan het begin van de twintigste eeuw via de eerste stapjes van de homo-emancipatie naar de bloei van een provocatieve subcultuur vanaf de jaren zeventig en de openstelling van het huwelijk in 2001.

    Fragment: Hoe Amsterdam met Benno Premsela (1929-1997) uit de kast kwam

    Bekijk boek



  • Dansen rond de troon van Willem I

    De hoven in Den Haag en Brussel 1813-1830
    ‘Het hof is hier ontzaglijk briljant,’ schrijft een vrouw in 1829 nadat ze in het paleis in Brussel een bal heeft bezocht. Het ene jaar resideert koning Willem I in deze stad, het andere in Den Haag. In beide steden beschikt hij over een paleis en een aparte hofhouding. Personen uit de voornaamste adellijke families van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden spelen daarin een sleutelrol.

    Bekijk boek



  • De oude man van Masyaf

    De westerse legendes rond de nizarische isma’ilieten
    De Assassijnen staan in ons collectief cultureel geheugen gekerfd als een mysterieuze, religieuze organisatie met wortels in de Islam, die bekend staat als hofleverancier van door drugs gehersenspoelde sluipmoordenaars. Deze assassins hebben hun plek in boeken als Angels and Demons van Dan Brown, video game series als Assassin’s Creed en films als The Prince of Persia.

    Bekijk boek



  • Dit volk heeft zijn God op aarde

    Ooggetuigen van de Russische geschiedenis
    Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen, met een bloedige oorlog in het hart van Europa als gevolg. Ineens drongen de parallellen tussen heden en verleden zich aan alle kanten op. Vooral waar het ging om een samengaan van wreedheid en knulligheid. Dat blijkt ook uit de meer dan honderdvijftig ooggetuigenverslagen in ‘Dit volk heeft zijn god op aarde’.

    Bekijk boek



  • Een thuis op wielen

    Eerherstel voor de sleurhut
    Een cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan. Prachtige foto’s uit het archief van Spaarnestad Photo, de lezer reist langs de ontwerpen, kampeert, kookt mee, enz. Nederland land heeft met Zweden de hoogste caravandichtheid ter wereld. En dat is niet voor niets. Want wij willen wel op avontuur, maar dan met zelf gezette koffie en ons eigen bed aan de trekhaak.

    Bekijk boek



  • In de schaduw van het kwaad

    Eichmann in Jeruzalem
    Vanaf het moment dat Ian Buruma als dertienjarige over de veroordeling van de beruchte SS-functionaris Adolf Eichmann las, heeft het kwaad als fenomeen hem niet meer losgelaten. Hoewel het geweld van de Holocaust het ijkpunt is geworden voor ons hedendaagse begrip van het kwade, ziet Buruma dat er nog veel ontbreekt aan onze opvatting van het kwaad.

    Bespreking: Hoeveel klein kwaad mogen we toestaan om het grote kwaad te weerstaan?

    Bekijk boek



  • Maastricht 1673

    1673 is een belangrijk jaar in de Maastrichtse stadsgeschiedenis, met de inname van de stad door de legers van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, die zelf bij de belegering van de stad aanwezig was. Wat ging er aan de belegering van Maastricht vooraf, in het Rampjaar 1672, en waar leidde de overgave van de stad toe, die in Parijs groots werd gevierd?

    Bekijk boek



  • Rekenschap

    Het koloniale verleden van Nederland, excuses en herstel
    Het koloniale verleden staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders het eigen land graag zien: een tolerante, humanitaire en vooruitstrevende natie. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was, wordt inmiddels breed erkend. Op die erkenning volgden recent excuses als eerste stap op weg naar ‘herstel’. Dat nog vele stappen moeten volgen is zonneklaar.

    Bekijk boek



  • Vlaamse beweging, sociale beweging?

    Vlaamse beweging, sociale beweging. Het klinkt als een slogan. Een slogan die de Vlaamse beweging op verschillende momenten van haar geschiedenis met zich meedroeg. Maar was de Vlaamse beweging wel ooit een sociale beweging? En in welke mate verbonden sociale, volkse organisaties zich in Vlaanderen met de taalbeweging?

    Bekijk boek



  • Wilhelm Leonard Ritter 1799-1862

    Schrijver in Indië
    Wilhelm Leonard Ritter verbleef van 1815 tot 1860 in Indië. Hij had er een veelzijdige loopbaan: de eerste twintig jaar als officier van de medische dienst en bestuursambtenaar, de volgende jaren als zaakwaarnemer, schrijver, redacteur en journalist in Batavia. In de Nederlands-Indische letterkunde neemt Ritter een bescheiden plaats in.

    Bekijk boek



<<< Signalementen week 26 | Signalementen week 28 >>>

×