Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2023

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

Selectie week 26


 • Een kleine filosofie van de humor

  De Zwitserse filosoof Yves Bossart legt ons uit waarom humor zo belangrijk voor ons is. Juist als het even tegenzit. Waarom hebben fundamentalisten geen gevoel voor humor? Waarom lachen apen? Waarom maakt de mens nog grappen als de situatie om te janken is? Eén ding is duidelijk: humor helpt ons door moeilijke tijden heen. Humor ontregelt én stelt ons in staat om enige afstand te nemen en zaken ter discussie te stellen.

  Bekijk boek • Eindtijd

  De toekomst voorspellen aan de hand van onze geschiedenis
  De toekomst is wel degelijk te voorspellen op basis van het verleden. In 2010 voorspelde vooraanstaand wetenschapper Peter Turchin dat Amerika zich in een spiraal van sociale desintegratie bevond, die in 2020 zou leiden tot een ineenstorting van de politieke orde. Een voorspelling die – getuige de bestorming van het Capitool in 2021 – gevaarlijk dicht bij de huidige realiteit ligt. In Eindtijd toont Turchin waarom. Met behulp van de zogenaamde cliodynamica, waarin dynamische processen worden getoetst aan wiskundige modellen, laat hij zien hoe politieke gemeenschappen werken en waardoor ze uiteenvallen.

  Bekijk boek • Groeten uit Paramaribo

  Suriname in 500 oude ansichten
  Ruim een eeuw geleden was Suriname voor veel westerlingen nog een verre, onbekende kolonie. Men kon zich nauwelijks een beeld vormen van de jonge natie, die zich nog maar kort had bevrijd van de slavernij. Met de opkomst van de fotografie en de ontwikkeling van het postwezen ontstond eind negentiende eeuw een nieuwe manier om een glimp van het leven in Suriname te delen met de rest van de wereld: de prentbriefkaart. In de hoogtijdagen van dat nieuwe medium, tussen 1890 en 1940, werden in Suriname meer dan duizend verschillende prentbriefkaarten gemaakt.

  Fragment: Suriname in oude ansichten

  Bekijk boek • Huid

  Onze huid bepaalt de indruk die we maken nog voordat we een woord gesproken hebben. Op basis van onze huid delen we elkaar in op kleur, leeftijd, sociale klasse, gezondheid en geschiktheid als bedpartner. Het is onze huid die ons met anderen verbindt, maar ons ook van anderen scheidt, als een schil die ons beschermt maar tegelijk oneindig kwetsbaar maakt. En als onze huid ziek is, vormt hij een bron van schaamte en pijn.

  Bekijk boek • Lapidarium

  Het geheime leven van stenen
  Lapidarium, een ander woord voor stenenverzameling of boek over stenen, is een schatkist vol verhalen over zestig stenen die onze cultuur en geschiedenis hebben beïnvloed. Waar veel materiële zaken in de loop der jaren verloren raken, doorstaan stenen meestal de tand des tijds en tonen ze ons een wereld die er niet meer is. Aan de hand van zestig stenen vertelt Hettie Judah in Lapidarium verrassende feiten over de geschiedenis van de mensheid.

  Bekijk boek • Mick Jagger

  De biografie
  Het levensverhaal van de ontembare rocklegende. Philip Norman beschrijft in dit boek het fascinerende levensverhaal van Mick Jagger. Norman vertelt hoe Mick opgroeide in een slaperig voorstadje van Londen. We zien hoe hij kennismaakt met de blues, en hoe de jonge, verlegen Mick in Londen bij toeval zijn oude schoolvriend Keith Richards tegen het lijf loopt. Norman vertelt over Micks vriendschap en rivaliteit met Keith, zijn talloze relaties met de allermooiste vrouwen, zijn fenomenale zakelijke talent en zijn grenzeloze liefde voor de muziek.

  Bekijk boek • Straffe Touren

  Belgische topmomenten in de Ronde van Frankrijk
  Wielerauteur Geert De Vriese (Bahamontes) vertelt in Straffe Touren in zijn meeslepende stijl het verhaal van meer dan een eeuw Belgische triomfen in de Ronde van Frankrijk. Van Wout van Aert op de Ventoux tot Eddy Merckx op de Tourmalet, van de eerste Leeuw van Vlaanderen in Roubaix tot Tom Boonen op de Champs Élysées, machtige solo’s van Thomas De Gendt en Fons De Wolf, supersprints van Eddy Planckaert en Freddy Maertens, unieke exploten van Philippe Gilbert en Roger De Vlaeminck

  Bekijk boek • Vrouwen in kleur

  1850 – 1960
  Voor ‘Vrouwen in kleur’ selecteerden historicus Dan Jones en kunstenares Marina Amaral 200 opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis. Hun oorspronkelijke zwart-witfoto’s, gemaakt tussen 1850 en 1960, zijn door Amaral ingekleurd. Daarmee brengt zij al deze vrouwen dichterbij. Alle foto’s zijn door Dan Jones voorzien van korte biografieën.

  Fragment: Vrouwen tijdens de oorlog

  Bekijk boek • Weerloos tegenover alles

  Het leven van Victor E. van Vriesland
  Een allesomvattend portret van deze invloedrijke en niet zelden onbegrepen figuur uit het zo bewogen Nederlandse literaire landschap van de twintigste eeuw. Victor E. van Vriesland (1892-1974) wilde bovenal een dichter zijn, maar groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot ‘het geweten van de Nederlandse letterkunde’, en zelfs tot tv-persoonlijkheid. De poëzie bleef hij niettemin beschouwen als de kern van zijn bestaan.

  Bekijk boek • Wie zijn mijn voorouders

  Tien persoonlijke zoektochten naar de doorwerking van de koloniale tijd en het slavernijverleden
  De afgelopen jaren is Nederland zich steeds bewuster geworden van het koloniale verleden en de slavernij. Wat eerder doorging voor ‘de zwarte bladzijde’, wordt nu steeds meer als integraal onderdeel van de gedeelde geschiedenis gezien. Toch zijn de verhalen voor velen nog abstract, iets van lang geleden en ver weg. Voor anderen is het koloniale verleden juist innig met het heden verweven.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×