Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28) – 2023

3 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 29/30 >>>

Selectie week 28


 • De Essex Dogs (roman)

  De Essex Dogs is het fictiedebuut van bestsellerauteur en gerenommeerd historicus en televisiemaker Dan Jones. 12 juli 1346, de beginjaren van de Honderdjarige Oorlog. De Essex Dogs landen in Normandië. Deze groep huurlingen zal veertig dagen vechten voor de Engelse koning Edward in de strijd tegen zijn valse neef Filips. Hun kleine sloep heeft de Franse kust nog niet bereikt of de eerste pijlen scheren door de lucht.

  Bekijk boek • De pindakaasmoord

  En nog 13 spraakmakende Nederlandse moordzaken ontrafeld door de makers van Moordzaken – de Podcast
  Wanneer een dertigjarige Limburgse na het eten van een broodje pindakaas op haar werk plotseling onwel wordt en een uur later in het ziekenhuis overlijdt, staat haar omgeving voor een raadsel. Het autopsierapport spreekt van een natuurlijke dood. Maar klopt dit wel? Of was dit de perfecte moord?

  Bekijk boek • De overlever

  Hoe ik zes concentratiekampen overleefde en daarna nazi-jager werd
  Josef Lewkowicz is pas zestien wanneer hij zijn naam kwijtraakt en een nummer wordt: gevangene 85314. Als bijna de enige van zijn hele familie wordt hij ‘naar links’ gestuurd, naar concentratiekamp Plaszów, in plaats van direct naar de gaskamers.
  Na Plaszów volgt Auschwitz, na Auschwitz volgen Amstetten, Mauthausen, Melk en Ebensee.

  Bekijk boek • Jammer, maar helaas

  80 jaar Wim T. Schippers
  Wim T. Schippers is een pionier in de Nederlandse artistieke wereld. Zijn werk heeft generaties geïnspireerd en vermaakt met zijn unieke humor en originaliteit. Dit boek is een eerbetoon aan zijn briljante geest en ongekende verbeeldingskracht. Van beeldende kunst tot televisie, van theater tot radio, en van stripscenarist tot taalkunstenaar, Schippers heeft ons geleerd dat kunst overal om ons heen is.

  Bekijk boek • Passchendaele (roman)

  Operatie rode modder
  Herfst 1917. Piloot Stan O’Connor krijgt het bevel om een belangrijke boodschap naar het Britse hoofdkwartier in Kassel te brengen. Wanneer zijn Sopwith Camel boven het niemandsland van Passchendaele wordt neergehaald, weet hij ternauwernood uit het toestel te ontsnappen. De belangrijke boodschap die hij bij zich draagt, is zijn levensverzekering.

  Bekijk boek • Pax

  Oorlog en vrede in Rome’s gouden eeuw
  Holland schildert een panoramisch beeld van het grote rijk van de oudheid op zijn top – van oorlog en vrede, van de schitterende hoofdstad en de drommende barbaren aan de gren­zen, van keizers en slaven. Alle grote gebeurtenissen komen voorbij: de val van Jeruzalem, de bouw van het Colosseum, de muur van Hadrianus, de veroveringen van Trajanus en de groei en verspreiding van het christendom.

  Bekijk boek • Solebay Wandtapijten

  Een geknoopte oorlogskroniek
  Op 7 juni 1672 barstte bij Solebay, voor de oostkust van Engeland, een felle strijd uit tussen de oorlogsvloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en een gecombineerde Engels-Franse strijdmacht. De zeeslag bleef onbeslist, maar werd aan beide kanten van de Noordzee gevierd als een overwinning.

  Bekijk boek • Ús bank

  Hoe Friesland zijn bank verloor
  ‘Het lukt niet langer op eigen kracht.’ Maandagochtend 2 april 2012. Onder de koepel van de Friesland Bank in Leeuwarden krijgen de medewerkers te horen dat de bank wordt overgenomen door de Rabobank. Ze zijn verrast, boos, er vallen tranen. Hoe is dit mogelijk?

  Bekijk boek • Werk in uitvoering

  De Nederlandsche Heidemaatschappij in crisis- en oorlogstijd
  De ontginning en herinrichting van grote delen van het Nederlandse heidelandschap en andere woeste gronden kwam aan het begin van de twintigste eeuw in een stroomversnelling. Het moderne Nederland kreeg in de periode 1930-1955 verder vorm, zowel maatschappelijk als landschappelijk.

  Bespreking: Te weinig compassie

  Bekijk boek • Willem V

  De laatste stadhouder van Nederland 1748-1806
  Willem V was de eerste en tegelijk ook laatste stadhouder die vanaf zijn geboorte was voorbestemd tot eminent hoofd van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Terwijl zijn voorgangers hun positie en bevoegdheden hadden moeten bevechten, bevestigden de regenten hem in 1766 vrijwillig in de hoogste bestuurlijke en militaire ambten. Hij was daarmee in potentie de machtigste stadhouder uit de Nederlandse geschiedenis.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 27 | Signalementen week 29/30 >>>

×