Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2024

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 29/30

Selectie week 31/32


  • De dunne Daniëls

    In ‘De Dikke Daniëls’ (2022) schreef Wim Daniëls over een groot aantal facetten van de Nederlandse taal: over de geschiedenis ervan, het spel dat met de taal mogelijk is, bijzondere woorden en uitdrukkingen, enzovoort. Nu is er ook ‘De Dunne Daniëls’, waarin hij bondig alle regels uit de doeken doet op het gebied van spelling, leestekens, woordkeuze en zinsbouw.

    Bekijk boek



  • De geschiedenis van de uitzendbranche in Nederland

    De eerste uitzendbureaus in Nederland verschenen aan het eind van de jaren veertig van de twintigste eeuw. Uitzenden viel binnen het brede domein van arbeidsbemiddeling. Vanaf de jaren zestig begon de uitzendbranche aan een gestage groei en professionalisering. Aanvankelijk was sprake van verzet vanuit de overheid en vakbonden.

    Bekijk boek



  • Een zoon van Amerika (essays)

    James Baldwins non-fictiedebuut verscheen in 1955, toen hij dertig was en vestigde zijn naam als onontkoombaar denker. De tien cultuurkritische en autobiografische es­says zijn geschreven in de jaren veertig en vijftig en tonen een land waarin de maatschappelijke verhoudingen voorzichtig beginnen te schuiven.

    Bekijk boek



  • Geheimen van de wijnkelder

    Gids voor de 17e-eeuwse wijnliefhebber
    Hoe houd je wijn goed? Wat te doen als de wijn troebel blijkt? Wat doe ik met zure wijnen? Met deze vragen kregen wijndrinkers in de 17e en 18e eeuw te maken. Daarom bewaarde zijdefabrikant Guilliam van den Broeke een schriftje met uiteenlopende recepten om wijn helder te maken, goed te houden en te verbeteren als er iets mis was gegaan.

    Fragment: De wijnkaart rond 1700

    Bekijk boek



  • Giovanni’s kamer (roman)

    In het Parijs van de jaren vijftig valt de jonge Amerikaan David voor de Italiaanse barman Giovanni. Als Davids verloofde Hella terugkeert van een reis raakt hij verscheurd tussen zijn verlangens en de conventionele moraal. Ondertussen neemt het leven van Giovanni een vreselijke wending.

    Bekijk boek



  • Jopie Huisman

    Schilder van het mededogen
    Jopie Huisman werd beroemd omdat hij het vak van voddenboer combineerde met schilderen. Het (her)gebruiken van oude goederen werd voor hem belangrijk toen hij zijn eigen leven spiegelde in een versleten melkersbroek. Hij schilderde die broek met een gevoel van mededogen.

    Bekijk boek



  • Kamper kronieken

    Stedelijke geschiedschrijving in de Noordelijke Nederlanden (ca. 1450-1550)
    In het stedelijk archief van Kampen liggen twee laatmiddeleeuwse kronieken van de hand van vijftiende- en zestiende-eeuwse stadssecretarissen. Deze kronieken geven een inkijk in de staatkundige ontwikkeling van het huidige Nederland vanuit het perspectief van een stad bij de kwetsbare grens tussen het Oversticht Utrecht en het hertogdom Gelre.

    Bespreking: Een politiek instrument? Twee middeleeuwse kronieken uit het Kamper archief

    Bekijk boek



  • Liefde voor tekenen

    Kunstenaars kiezen uit de collectie
    Liefde voor tekenen is een viering van de hedendaagse tekenkunst. Het gaat hier om tekenen in de breedste opvatting van het artistieke medium. Het tekenen als een spel, een middel, een expressievorm of een hogere kunst. Het boek is er voor iedereen die van tekenen en tekenkunst houdt en biedt een afspiegeling van de beeldende kunst in Nederland in de afgelopen dertig jaar.

    Bekijk boek



  • Queer!?

    Beeldende kunst in Europa
    In dit boek worden ontwikkelingen en thema’s in beeldende kunst beschreven waarin mannelijke homoseksualiteiten, gendervariaties en queer expressies centraal staan. Er worden zowel bekende als vergeten en genegeerde verhalen verteld, tegen de achtergrond van politieke omwentelingen, veranderende opvattingen over gender, groeiend raciaal en etnisch bewustzijn en meerduidige interpretaties van queer.

    Bekijk boek



  • Textiel uit Hollandse bodem

    Archeologische vondsten uit de 17de en 18de eeuw
    Een klein stukje textiel kan een heleboel geheimen prijsgeven: waar kwam het textiel vandaan en waar werd het geproduceerd? Welke grondstoffen en verfstoffen zijn gebruikt? Is het geweven, gebreid, geknoopt, geborduurd? En zijn er nog kledingstukken in de resten te herkennen? Een rijk geïllustreerde uitgave waarin ook het maken van reconstructies van vondsten aan bod komt!

    Bekijk boek


<<< Signalementen week 29/30

×