Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 36) – 2024

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 35

Selectie week 36


  • Autocratie bv

    Over dictators en de redding van de democratie
    Pulitzerprijs-winnaar Anne Applebaum, waarschuwt voor de samenwerking tussen autocratieën wereldwijd. Een urgente wake-upcall om democratieën te verenigen en deze dreiging te stoppen. Wie denkt dat dictators alleen op hun eigen land gericht zijn, heeft het mis. Autocratieën als Rusland en China wisselen onderling kennis en middelen uit. Corrupte bedrijven in het ene land doen zaken met corrupte bedrijven in het andere land en het ene nationale politiekorps traint en bewapent het andere.

    Bekijk boek



  • De 1ste en 2de Wereldoorlog in begrijpelijke taal

    De boeken gaan over oorlog voeren en wat daarbij komt kijken. Vragen die aan de orde komen zijn: wat waren de oorzaken en hoe was het verloop van deze oorlogen in de verschillende werelddelen? De boeken geven een antwoord op de deze vragen. Het is een compleet en duidelijk overzicht door middel van tekst, afbeeldingen en tijdbalken.

    Bekijk boek



  • De interessantste plek op aarde

    De negentiende eeuw in Parijs
    Alec van der Horst schetst in zijn nieuwe boek een fascinerend portret van Parijs in de negentiende eeuw, toen de stad, in de woorden van de Duitse dichter Heinrich Heine, ‘de interessantste plek op aarde’ was. Deze turbulente eeuw was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander, voor iedereen verwarrend.

    Bespreking: Parijs in de ogen van zijn schrijvers

    Bekijk boek



  • De mensheid zal nog van mij horen

    Stemmen uit het dagboekarchief
    Bij toeval stuit Joris van Casteren op een merkwaardig archief, gevuld met dagboeken van honderden onbekende mensen. Het blijkt vele stemmen te bevatten van ‘gewone’ Nederlanders die onvoorstelbare dingen meemaken. Het dagboek is voor hen een schuilplaats waarin ze zich terugtrekken en vervreemden
    van de wereld.

    Bekijk boek



  • De rafels van Rusland

    Waarom Moskou zijn rand niet loslaat
    Op het einde van de jaren 1980 registreerde Dirk Tieleman voor het radioprogramma Aktueel de eerste stemmen van hoop op verandering. Later reisde hij op de motor door het land en filmde voor het televisieprogramma Panorama de pijn en woede om het zoveelste falen.

    Fragment: Hoe Rusland grip probeert te houden op zijn randgebieden

    Bekijk boek



  • Het volle leven

    Nederlanders, hun wereld, literatuur en cultuur 1550-1800
    Van Oostende tot Delfzijl en van Maastricht tot Texel leverden Nederlanders decennialang strijd met Spanje. Intussen trokken ze de wereldzeeën over en verdienden er schatten, ook met minder frisse handeltjes. Hun rijkdommen investeerden ze in technologie, wetenschap en kunst. En steeds waren er schrijvers die deze opwindende gebeurtenissen vastlegden.

    Bekijk boek



  • Noord, oost, zuid, west

    Een ontdekkingsreis
    In Noord, oost, zuid, west neemt Jerry Brotton ons mee op ontdekkingsreis en laat hij zien waarom het oosten een bijzondere positie inneemt in de Hebreeuwse cultuur, waarom het noorden boven aan de wereldkaarten uit Europa kwam te staan, waarom in het Keizerrijk China het zuiden werd vereerd, en waarom geen enkele samenleving zich ooit op het westen heeft georiënteerd.

    Bekijk boek



  • Roadtrip naar Auschwitz

    Zijn we niks vergeten?
    Na het overlijden van haar moeder maakt Evelien Rutten in de winter van 2004 een bedevaartstocht naar Auschwitz- Birkenau. Ze ziet voor het eerst de plek waar haar Poolse grootmoeder oog in oog stond met nazidokter Josef Mengele. De keuze die in 1943 werd gemaakt, bepaalde het voortbestaan van een hele stamboom. In de ijzige kou belooft Evelien plechtig aan haar overleden moeder en grootmoeder dat ze hier ooit terug zal komen als ze zelf een dochter heeft.

    Bekijk boek



  • Rubenstuin

    Een meesterwerk in bloei
    De tuin van het Rubenshuis is een verborgen parel in het hart van Antwerpen. Het is de plek waar de wereldberoemde kunstenaar met zijn gezin en entourage woonde en op adem kwam. Hier keuvelde Rubens met Isabella en later met Helena, ??verwelkomde hij gasten, en speelden zijn kinderen, omringd door de geur van sinaasappel- en limoenbomen.

    Bespreking: Rubens’ tuin: een barokke oase in ’t Stad

    Bekijk boek



  • Stoute schoenen

    In de voetsporen van de Bourgondiërs
    Na zijn internationaal geprezen bestseller De Bourgondiërs maakt Bart Van Loo een nooit eerder ondernomen tijdreis naar het decor van ons ontstaansverhaal. Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt hij door de Lage Landen.

    Bekijk boek



  • Verborgen Taal

    Het vergeten verhaal van de Nederlanden in Frankrijk
    Verborgen Taal vertelt het merkwaardige verhaal van Frans-Vlaanderen. Een deel van Frankrijk dat ooit in de Nederlanden lag. Die Nederlandse geschiedenis zie je overal terug: in de taal, in het landschap, in de dorpen en in de gewoontes.

    Fragment: Het vergeten verhaal van Frans-Vlaanderen

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 35

×