Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 36 | Signalementen week 38 >>>

Selectie week 37 (2018)

Anna van Saksen De verstoten bruid van Willem van OranjeAnna van Saksen. De verstoten bruid van Willem van Oranje

De tweede vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, is misschien wel de meest verguisde vrouw in de vroege Nederlandse geschiedenis. Ze stond bekend als verdorven en egoïstisch, een overspelige vrouw die uiteindelijk haar verstand verloor. Lange tijd is aangenomen dat Willem van Oranje geen andere keuze had dan zich van haar te laten scheiden. Maar klopt dat beeld? Femke Deen laat aan de hand van niet eerder bestudeerde brieven en documenten zien dat het verhaal van Anna een stuk gecompliceerder is.
Voorpublicatie: Het politieke huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Saksen
Meer informatie / bestellen

MS OranjeMS Oranje. Koers gewijzigd

De MS Oranje: het grootste, mooiste en snelste passagiersschip dat ooit op een Amsterdamse werf werd gebouwd. Oorspronkelijk gebouwd als luxe passagiersschip voor de lijndienst op Nederlands-Indië, transformeert het schip tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een drijvend hospitaal dat gewonde soldaten thuis brengt.
Artikel: De MS Oranje, een iconisch passagiersschip
Meer informatie / bestellen

Derde editie van 'Een kennismaking met de oude wereld'Een kennismaking met de oude wereld

De oude wereld van het Middellandse-Zeegebied is in veel opzichten de bakermat van zowel de Europese als de islamitische beschavingen. Veel zaken die tot op de dag van vandaag bepalend zijn voor de westerse cultuur, zijn in de periode van 3500 voor Christus tot 500 na Christus ontstaan. Hierbij kan gedacht worden aan moderne rechtstelsels en aan de wijsbegeerte, die zonder het Romeinse recht en de Griekse filosofie ondenkbaar zouden zijn geweest
Bespreking: Derde editie van het handboek over de geschiedenis van de Oudheid
Meer informatie / bestellen

 Sasha PecherskySasha Pechersky – Selma Leydesdorff

De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde
Op 14 oktober 1943 leidde Aleksandr ‘Sasha’ Pechersky een massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen, de enige succesvolle opstand van gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Maar toch kreeg Pechersky hiervoor later nooit de publiekelijke erkenning die hij verdiende. In zijn thuisland Rusland werd hij juist gewantrouwd, enkel en alleen omdat hij gevangen had gezeten. De vroegere communistische wereld verschilde daarmee hemelsbreed van het Westen in de manier waarop ze de moord op de joden herdachten.
Meer informatie / bestellen

Oswald Spengler Een intellectuele biografieOswald Spengler. Een intellectuele biografie – Frits Boterman

Door de opkomst van de techniek en het kapitaal kwam in het begin van de twintigste eeuw de oude intellectuele elite in de marge terecht. Spengler, onderdeel van die elite, nam een unieke positie in: hij vond dat men juist moest meebewegen met de nieuwe tijd. De consequentie daarvan was volgens hem dat de democratie afgeschaft moest worden en dat een nieuwe elite de macht zou krijgen. Toch verwierp Spengler het nationaalsocialisme, dat hij te ‘volks’ vond, net als het racisme en het antisemitisme van deze beweging.
Meer informatie / bestellen

Bij StorkBij Stork – 150 jaar

Op 4 september 1868 opent Charles Theodorus Stork (1822-1895) met zijn medefirmanten de Machinefabriek Gebr. Stork & Co. in Hengelo. Een opmerkelijke carrièreswitch voor de man die als dertienjarige al een textielonderneming is begonnen. Als ‘smid van de Twentse textielindustrie’ groeit de Hengelose onderneming uit tot een wereldconglomeraat.
Meer informatie / bestellen

Het elfde uurHet elfde uur – Pieter Serrien

De gewelddadige laatste dag van de Eerste Wereldoorlog
Op 11 november 1918, om iets na vijf uur ’s ochtends, besloten de strijdende legers dat de wapens exact om 11 uur zouden zwijgen. Ondanks dat besluit ging op vele fronten – ook in België – de strijd onverminderd door. Die laatste oorlogsochtend vielen nog meer dan 2.700 dodelijke slachtoffers, meer dan het daggemiddelde tijdens de oorlog. Pieter Serrien vertelt de tragische laatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Deze geschiedenis ontplooit zich als een politieke thriller van formaat, van dramatische persoonlijke verhalen over oorlogsgeweld tot de laatste seconde voor de wapenstilstand.
Meer informatie / bestellen

 Er is iets met de LehmansEr is iets met de Lehmans – Stefano Massini

Het familieverhaal achter de beruchte bank Lehman Brothers. Halverwege de negentiende eeuw emigreren de drie zoons van een Joodse koehandelaar uit Beieren naar de Verenigde Staten. Henry, Emanuel en Mayer openen in Alabama een textielwinkel, die al snel een succesvolle tussenhandel in katoen wordt. De broers hebben een feilloos gevoel voor zakendoen en brengen die mentaliteit over op hun nakomelingen. Het familiebedrijf Lehman Brothers breidt gaandeweg zijn activiteiten uit met investeringen in steenkool, olie, spoorwegen, koffie, tabak en later ook vliegtuigen, televisies en computers.
Meer informatie / bestellen

Het kluizenaarskoninkrijkHet kluizenaarskoninkrijk – Michiel Hoogeveen

Over de opkomst en toekomst van Noord-Korea
Michiel Hoogeveen schuift regelmatig aan bij radio- en tv-programma’s om de situatie rond Noord-Korea toe te lichten. Anders dan auteurs van Nederlandse Noord-Korea boeken, is hij wel in het land geweest. Tot nu toe reisde hij er vier keer heen. Als jonge politicoloog raakte hij in de ban van dit land en inmiddels is hij iemand met grote expertise. In dit boek schetst hij de situatie van het land gedurende de laatste 30 jaar, met de nadruk op de huidige ontluiking van het land, in economisch en geopolitiek opzicht. Wat zijn de opspelende belangen, waarom doen ze wat ze doen?
Meer informatie / bestellen

Het huis Trump, het huis PoetinHet huis Trump, het huis Poetin – Craig Unger

Dit boek vertelt het verhaal van de grootste inlichtingenoperatie aller tijden. Een operatie die jarenlang door Russische geheimagenten werd voorbereid en leidde tot een schokkend naïeve of doelbewust participerende Russische pion in het Witte Huis, als de machtigste man ter wereld. Journalist Craig Unger confronteert de lezer met het grootste politieke schandaal van onze moderne tijd. Op weergaloze wijze laat hij ons kennismaken met de daadwerkelijke feiten rondom president Trump: de langdurige band tussen Donald Trump, Vladimir Poetin en de Russische maffia en hoe zij Trump hielpen de verkiezingen te winnen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 36 | Signalementen week 38 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×