Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2023

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles behandelen is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 37 | Signalementen week 39 >>>

Selectie week 38


 • Blik op Haarlem

  Een stad verbeeld in de zeventiende eeuw
  Geïnspireerd door dichters, tekenaars en prentmakers ontdekten ook schilders de stad en haar fraaie ligging als dankbare onderwerpen voor hun werk. Vooral Jacob van Ruisdael en Gerrit Berckheyde hebben de stad veelvuldig in beeld gebracht. Het verhaal wordt verteld als een wandeling van buiten naar binnen: vanaf het Haarlemmermeer en de duinrand, via het Spaarne en de poorten de stad in, om uit te komen op de Grote Markt.

  Bekijk boek • De ontplofte kip

  De paradoxale geschiedenis van het meest gegeten dier
  Waaraan herkennen archeologen over duizenden jaren de aardlaag van onze tijd? Het ongemakkelijke antwoord: de fossiele resten van de vleeskip. Binnen één mensenleven is de moderne vleeskip uitgegroeid tot het meest gegeten dier. Reclames doen voorkomen dat kip veelzijdig en gezond is, maar de geschiedenis geeft een heel ander beeld.

  Bekijk boek • De vuurtoren van Stalingrad

  Nieuw licht op de meest legendarische slag van de Tweede Wereldoorlog
  De slag om Stalingrad, tussen september 1942 en begin februari 1943, geldt als de meest cruciale, bloedigste slag in de geschiedenis en markeerde het definitieve keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. Dit boek beschrijft die strijd door het prisma van een belangrijk strategisch gebouw in het hart van de stad: Pavlovs Huis, ook wel bekend als de ‘Vuurtoren van Stalingrad’.

  Bespreking: De vuurtoren van Stalingrad

  Bekijk boek • Diensten met geheimen

  Hoe de AIVD en MIVD Nederland veilig houden
  Expert Willemijn Aerdts vertelt in Diensten met geheimen, hoe de AIVD en MIVD Nederland veilig houden, hoe de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te werk gaan aan de hand van waargebeurde verhalen. ‘De aanslagpleger was bekend bij de diensten.’ Een veelgebruikt zinnetje in nieuwsberichten over terrorisme, maar ook een zinnetje dat veel vragen oproept. Welke diensten dan?

  Fragment: De geheime dienst tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog
  Bespreking: Twee nieuwe boeken over Nederlandse geheime diensten

  Bekijk boek • Een berg die mijn naam draagt

  Naar het hart van de Surinaamse jungle, op zoek naar mijn koloniale erfenis
  Honderd jaar geleden trok cartograaf Claudius de Goeje het regenwoud van koloniaal Suriname in. Hij maakte er kennis met natuur, dieren en mensen die zijn voorstelling te boven gingen. Inmiddels is alles veranderd: de jungle en haar oorspronkelijke bewoners, de Wayana, verloren het van de goudmijnen. Waren het de kaarten van De Goeje die ten grondslag lagen aan deze teloorgang?

  Bekijk boek • Een geniale koopman

  Dirk van Os en de invloed van Zuid-Nederlanders op de Amsterdamse geldmarkt
  Dit boek neemt de lezer mee naar het turbulente 17e-eeuwse Amsterdam en volgt het verhaal van een revolutionair investeerder die zich ontwikkelt tot een van de grondleggers van het moderne handelskapitalisme.

  Bekijk boek • Elon Musk

  Bestsellerauteur Walter Isaacson vertelt in deze biografie het verrassend intieme verhaal van een van de meest fascinerende en controversiële ondernemers van deze tijd: Elon Musk. Een baanbrekende pionier die de wereld naar het tijdperk van elektrische voertuigen, private ruimtevaart en kunstmatige intelligentie heeft geleid. Isaacson volgde Musk twee jaar lang. Hij woonde zijn vergaderingen bij, liep samen met hem door zijn fabrieken en spendeerde uren aan interviews met hem, zijn familie, vrienden, collega’s en vijanden.

  Bekijk boek • Hak om, die boom

  Een verhaal van de kerstening in Vlaanderen
  Om te begrijpen wat er in dit stukje Vlaanderen in de zevende eeuw gebeurde, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. Wat er in die eeuwen precies aan de hand was, blijft grotendeels verscholen in een dikke mist. Maar een frisse lezing van de geschreven bronnen en recente archeologische vondsten bieden een glimp. Geert Berings maakt er zijn verhaal mee.

  Bespreking: Amandus of Pinocchio in de Scheldevallei

  Bekijk boek • Hoogteroes

  Duitsland en de Duitsers tussen twee oorlogen
  Duitsland, 1918. Het einde van de Eerste Wereldoorlog, de Novemberrevolutie, de zege van de democratie. De jonge Republiek van Weimar had slechts vijftien jaar de tijd om zich te ontwikkelen voordat Adolf Hitler en zijn regime aan de macht kwamen. Er werden belangrijke sociale hervormingen doorgevoerd, alles moest anders: leven, denken en genderverhoudingen.

  Bekijk boek • Nirwana (roman)

  Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Wie is die man die sommigen vereren als een held en anderen beschouwen als een geslepen opportunist?

  Bekijk boek • Ongekend en onderscheidend

  De geheime geschiedenis van de MIVD
  De laatste jaren kwam de Militaire Inlichtingen? en Veiligheidsdienst herhaaldelijk in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen? en veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Minder bekend is de honderd jaar lange geschiedenis die daaraan voorafging.

  Bespreking: Twee nieuwe boeken over Nederlandse geheime diensten

  Bekijk boek • Ontrafeld

  Hoe rampen de wereld veranderen: een geschiedenis over crisis en herstel
  Hoewel we onszelf graag als rationele mensen beschouwen, blijken we vaak onrealistische, bijna mythische, verwachtingen van het leven te hebben. Ook de westerse samenleving koestert dit optimisme, waardoor rampen en catastrofes ons steeds weer verrassen. Deze karaktertrek heeft veel voordelen, maar ook één nadeel: we hebben de neiging de rampen uit het verleden te vergeten.

  Fragment: Hoe rampen de wereld veranderen

  Bekijk boek • Wantrouwen in de wandelgangen

  Hoe pers en politiek van elkaar vervreemd raakten
  Ooit gingen Haagse politici en de parlementaire journalistiek zeer vertrouwd met elkaar om. Ze zagen elkaar dagelijks en deelden het leven in de salons van de macht. Inmiddels is er zakelijkheid voor in de plaats gekomen. De Tweede Kamer huist nu in een onpersoonlijke bunker met doodlopende gangen. Politici, hun voorlichters en spindoctors lijden aan controledrift en de Haagse journalistiek houdt geharnast afstand.

  Bespreking: Hoe de politieke inhoud plaatsmaakte voor beeldvorming

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 37 | Signalementen week 39 >>>

×