Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 40) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 41 >>>

Selectie week 40

Geschiedenis van de Verenigde StatenGeschiedenis van de Verenigde Staten Boom – € 39.90

Bijna alle geschiedenissen van de Verenigde Staten zijn door Amerikanen zelf geschreven. Frans Verhagen beschrijft vanuit Europees perspectief de geschiedenis van deze wereldmacht. Met de verwondering van een Europeaan onderzoekt Verhagen die vragen die de Amerikanen zelf niet stellen. Hij begint in de zeventiende eeuw bij de kolonies New England en Nieuw-Amsterdam, en voert de lezer via de Onafhankelijkheidsoorlog, de Indiaanse oorlogen, de Burgeroorlog, de entree van Amerika op het wereldtoneel, de Grote Depressie, de New Deal, de Tweede Wereldoorlog, Reagan, Clinton en 9/11 naar de Verenigde Staten van nu.
Meer informatie / bestellen

Vrijhaven Shanghai (€ 19.99)Vrijhaven Shanghai Balans – € 19.99

Terwijl Hitler in Europa aan zijn onstuitbare opmars bezig is, wanen de rijke westerlingen in Shanghai zich onkwetsbaar, totdat Japan zich in de strijd mengt en de eerste ‘verdorven blanke kolonialisten’ in gevangenkampen verdwijnen. Intussen is er dankzij de inspanningen van een kleine groep mensen een vluchtroute voor joden in het leven geroepen tussen Europa en Shanghai. Zo overleven duizenden Europese vluchtelingen de oorlog aan de andere kant van de wereld, waar zij in hun armoedig getto een nog kwader lot ontlopen.
Bespreking: Hoe duizenden Joden ontsnapten via Shanghai
Meer informatie / bestellen

Vrouwen van OranjeVrouwen van Oranje. Portretten van vijf koninginnen Waanders – € 16.95

In ca. 60 portretten van Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima wordt het verhaal verteld van vijf krachtige vrouwen, die de moderne geschiedenis van ons land mede hebben vormgegeven. Het boek toont de vrouwen in ambt, maar gunt ons ook een kijkje in het privéleven. Emma poseerde voor Jan Toorop, Thérèse Schwartze portretteerde Wilhelmina, Juliana stond portret voor Sierk Schröder, Marthe Röling legde Beatrix vast en Erwin Olaf Máxima.
Meer informatie / bestellen

Canon van Nederland in het Nederlands OpenluchtmuseumCanon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum Walburg Pers – € 19.95

Canon van Nederland. Het dagelijkse leven van Nederlanders door de eeuwen heen biedt een overzicht van vijftig belangrijke historische gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. Het laat zien hoe er werd geleefd en gewerkt, liefgehad en oorlog gevoerd.
Artikel: Canon van Nederland laat héle geschiedenis van Nederland zien
Meer informatie / bestellen

Gandhi Een geïllustreerde biografieGandhi. Een geïllustreerde biografie Lannoo – € 29.99

Samen met Nelson Mandela en Martin Luther King is Mahatma Gandhi een van de meest inspirerende iconen uit onze geschiedenis. In deze geïllustreerde biografie gaat Gandhi-kenner Pramod Kapoor op zoek naar de mens achter het icoon. Hij doet dat onder andere aan de hand van uniek beeldmateriaal en een ontluisterende brief van Gandhi’s zoon Harilal. Zo komt de complexe persoonlijkheid van Gandhi naar voren: de man die van advocaat uitgroeide tot de wereldberoemde voorvechter van mensenrechten, maar een immense druk legde op zijn naasten.
Meer informatie / bestellen

Van mammoet tot Big MacVan mammoet tot Big Mac. Een geschiedenis van onze voeding Epo – € 19.90

Al jaren zijn Vlaanderen en Nederland in de ban van kookboeken en kookprogramma’s. Maar wie weet hoe onze voeding door de eeuwen heen is geëvolueerd? In dit boek vertelt dokter Staf Henderickx voor het eerst in dit taalgebied het verhaal achter wat op ons bord ligt. Een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, de eerste voedselbanken in het oude Rome, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer informatie / bestellen

DNA van NederlandDNA van Nederland Boom – € 15.00

Uit peilingen blijkt dat Nederland tot de gelukkigste landen ter wereld behoort. Hoe is het ons door de eeuwen heen gelukt zo’n koppositie te verwerven? Zit er iets in het karakter van Hollanders, Groningers en Brabanders waardoor een klein land groot kan zijn? Wat zit er in ons DNA? Begin in Nederland niet over identiteit. Dat doen alleen politici die een standpunt over asielzoekers moeten innemen. Ontken in Nederland niet de Nederlandse identiteit. Want dan brult de Nederlandse Leeuw op de F-side of in vak S. Vraag in Nederland niet door als men spreekt over identiteit. Binnen de kortste keren gaat het over één koekje bij de thee of Zwarte Piet.
Meer informatie / bestellen

Keizer Frederik IIKeizer Frederik II. Een moderne wetenschapper uit de middeleeuwen Omniboek – € 29.99

Keizer Frederik II van Hohenstaufen stond bekend als de ‘stupor mundi’, hij die de wereld versteld deed staan. Hij was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Sicilië en van Napels. Hij werkte aan een imperium waarin vrede en gerechtigheid moesten heersen. Daarnaast was hij een wetenschapper van formaat. Zijn standaardwerk over de valkenjacht, De Arte Venandi Cum Avibus, is nog steeds actueel. In dit omvangrijke en lange tijd ongeëvenaarde ornithologische handboek hanteerde hij een strikt empirisch wetenschappelijk denkkader.
Meer informatie / bestellen

Landlopers - Toon HorstenLandlopers – Toon Horsten Davidsfonds/Infodok – € 29.99

Tot 1993 was er in België een strikte wet op de landloperij. Iedereen die zich op straat begaf zonder voldoende geld om een brood te kopen, kon worden opgepakt en veroordeeld. Wie achter de tralies verdween, belandde uiteindelijk in de rijksweldadigheidskolonies van Wortel en Merksplas -ver van de steden. De kolonies werden een vergaarbak voor armen, asocialen, vagebonden, deserteurs, alcoholisten, eenzamen, simpelen van geest, verdwaalde kozakken, Joden en toevallige passanten. Dit boek is het relaas van een bijzonder project, een alternatieve sociale geschiedenis van de voorbije tweehonderd jaar.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 39 | Signalementen week 41 >>>

×