Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>
Selectie week 44 (2020)
De wintervesting. De sabotage van Hitlers atoombom
Avontuurlijk spionageverhaal over de meest gedurfde sabotageactie uit de Tweede Wereldoorlog. Het is 1942. De nazi’s maken haast met de ontwikkeling van een atoombom. Ze hebben er de natuurkundigen voor, maar wat ze niet hebben is genoeg zwaar water, een noodzakelijk bestanddeel van hun nucleaire plannen. Maar ze houden Noorwegen al twee jaar bezet en daarmee de Vemork-waterkrachtcentrale, een reusachtig industrieel complex dat aan de rand van een kloof ligt. Vemork is wereldwijd de enige leverancier van zwaar water. De geallieerden weten één ding zeker: Vemork moet vernietigd worden.
Meer informatie / bestellen
Hotel Schiller – Marjolein Bierens
Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren
De rijke historie van het roemruchte Hotel Schiller is Nederlandse geschiedenis tussen de twee oorlogen. Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vonden gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden er onderdak en tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel.
Bespreking: Hotel Schiller als middelpunt van een roerige geschiedenis
Meer informatie / bestellen
75 jaar bevrijding 1944-1945
Het nieuws uit het laatste oorlogsjaar van dag tot dag
In dit boek brengt de redactie van NOS de verhalen van de bevrijding samen in een calendarium – rijkelijk geïllustreerd. Gebaseerd op het veelbekeken Bevrijdingsjournaal. Hoe zouden de huidige nieuwsmedia verslag hebben uitgebracht van het laatste oorlogsjaar in Nederland? Naast het veelbekeken Bevrijdingsjournaal maakte de omroep een populaire website waarop het laatste oorlogsnieuws uit het bevrijdingsjaar van dag tot dag gevolgd kon worden.
Meer informatie / bestellen
De waarheid over Eva
Hoe ongelijkheid tussen vrouwen en mannen ontstond
Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten wordt in dit boek verteld hoe ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ontstond en dat de onderdrukking van de vrouw allesbehalve natuurlijk is. In het huidige debat over de positie van vrouwen valt op dat een van de belangrijkste vragen niet wordt gesteld: hoe heeft het zover kunnen komen dat vrouwen voor gelijkberechtiging moeten vechten? Tweeduizend jaar lang gaf de Bijbel het antwoord: omdat Eva liever op de slang vertrouwde dan op God, moesten al haar nakomelingen de man dienen.
Meer informatie / bestellen
Maarten van Rossem. Krijgsheer en bouwer, Gelre 1500-1555
Veldheer Maarten van Rossem is de geschiedenis ingegaan als de Gelderse krijger met vele wapenfeiten. Zijn veldtochten zijn uitvoerig beschreven in algemene geschiedenissen van Nederland, maar vooral vanuit Hollands of Brabants perspectief. Door het ontbreken van bronnen over de persoon zelf, kon zo een beeld ontstaan van een meedogenloze maarschalk die roofde, plunderde en met harde hand de onafhankelijkheid van het hertogdom Gelre verdedigde.
Bespreking: Leven veldheer Maarten van Rossem gereconstrueerd
Meer informatie / bestellen
Lachen om Levie – Ewoud Sanders
Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)
Joodse en zwarte personages beschrijven op een manier die we nu etnisch stereotyperend of racistisch zouden noemen: broodschrijver Jan Schenkman was niet de eerste die dat deed. Wel bereikte hij er een groter publiek mee. In 1850 voorzag Schenkman Sinterklaas van een zwarte knecht. In 1854 introduceerde hij Levie Mozes Zadok, een joodse schoenpoetser die met een blackface op een kermis optreedt als ‘Bosjesman’. Binnen enkele maanden vlogen er ruim 50.000 Levie Zadok-drukwerkjes over de toonbank. Hoe is dat verkoopsucces te verklaren?
Meer informatie / bestellen
Terug naar het Binnenhof. De Tweede Kamer in ere hersteld
Op 25 september 1945 keert de Tweede Kamer terug naar het Binnenhof. Om één uur ’s middags opent voorzitter J.R.H. van Schaik met een tik van de hamer de plenaire vergadering, precies zoals hij haar op 10 mei 1940 geleden had geschorst. Daartussen lagen ‘vijf lange bange jaren’ van bezetting. Onproblematisch was de terugkeer van de Tweede Kamer niet. Het kiezersmandaat van de leden was al in 1941 verlopen en de Kamer was ook niet voltallig meer – een kwart van de zetels bleef leeg.
Voorpublicatie: De Tweede Kamer in ere hersteld
Meer informatie / bestellen
Metropolis. De grootste uitvinding van de mens – Ben Wilson
Ben Wilson laat in Metropolis zien dat het leven in steden de kraamkamer van en de drijfveer achter de belangrijkste veranderingen was. In de tweehonderd millennia van het menselijk bestaan heeft niets ons grondiger veranderd dan de stad. Wilson vertelt het glorieuze verhaal van de bloei van de stedelijke mensheid, beginnend in Uruk, de eerste stad in 5000 v.C. Hij laat zien dat steden nooit een noodzaak waren, maar toen ze er eenmaal waren, creëerde de nabijheid van andere mensen een enorme kracht die uitvindingen, kunst en handel tot grote hoogte dreven – een snelkookpan voor vooruitgang en beschaving.
Meer informatie / bestellen
Onvoltooid verleden tijd – Ivo Janssens
Antigif tegen historisch geheugenverlies
Mensen worden uitgesloten om wie ze zijn of omwille van de groep waartoe ze behoren. De weigering om over dit onrecht na te denken nam toe voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is ook vandaag een opvallend gegeven. Dat er gelijkenissen te beschrijven zijn tussen de jaren 1930-40 en nu is geen toeval. Maar evenzeer zijn er verschillen vast te stellen en kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij de lessen uit de geschiedenis. In dit boek staan twee getuigenissen tegenover elkaar…
Meer informatie / bestellen
De spoorwegen in Nederlands-Indie
Eerste overzichtswerk over spoorwegen in de Oost, met een groot aantal niet eerder gepubliceerde foto’s. Terwijl over de spoorwegen in Nederland tientallen studies zijn geschreven, die vrijwel elk aspect van de spoorwegwereld bestrijken, bestaat iets dergelijks over de spoor- en tramwegen in het voormalige Nederlands-Indië niet. Waarom kwamen de spoorwegen daar zo laat, waarom niet eerder? En waarom een lijn van A naar B en niet van C naar D? En waarom aanleg en exploitatie door de Staat en niet door particuliere ondernemers? Dit boek probeert antwoorden op deze vragen te geven. De prachtige spoorwegnetten op Java en Sumatra in de ‘koloniale’ tijd door Nederlandse ingenieurs en Indonesische werkers gebouwd, verdienen die aandacht.
Meer informatie / bestellen
De volksverhuizingen – Dick Harrison
De geschiedenis van West-Europa, 375-800
De volksverhuizingen van Dick Harrison geeft ons een rijk beeld van West-Europa in de vroege middeleeuwen. Toen de Pax Romana in stukken brak verspreidden woeste hordes Germanen en Hunnen zich over heel Europa op zoek naar graan en goud. Bestsellerauteur Dick Harrison nuanceert het beeld van die barbaarse plunderpartijen en werpt licht op de waarheid achter de mythe van chaos en verwoestingen. Het boek geeft ons een fascinerend en complex beeld van West-Europa in de overgang tussen de oudheid en de vroege middeleeuwen.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Joe Biden – Evan Osnos
- Bloed en honing. Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan – Irene van der Linde
- It could only be Heineken. 100 voorwerpen – 100 verhalen – Marie Baarspul
- De val van Amerika. Berichten uit een gebroken land – Michael Persson
- Niemand is zo wakker. Historische roman over het leven van Spinoza – Andrea Voigt
- Stille oorlog. Hoe Amerika de Koude Oorlog won, maar de vrede aan het verliezen is
- Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand – Thomas van Gulik
- Strafkind. Gevangen bij de nonnen – Wieke Hart en Maria Genova
- De weigeraar (historische thriller) – Ian McGuire
- Kasteel de Boekhorst. De geschiedenis van een Hollands pronkjuweel