Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2016

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

Selectie week 50

Somme  De slag aan de Somme 1916 en de crisis van shellshockDe slag aan de Somme 1916 en de crisis van shellshock BBNC – € 24.99

Verlamming, stotteren, de ‘bibbers’, niet meer in staat zijn om te bewegen, tijdelijke blind- of doofheid. Dit waren de verschijnselen die voor het eerst massaal optraden bij soldaten tijdens de Slag bij de Somme in 1916. De legerartsen noemden het ‘shellshock’, een woord dat later vervangen werd door PTSS – posttraumatische stressstoornis. De eerste gevallen van shellshock werden nog behandeld door de soldaat een warm bad te geven en terug naar het front te sturen. Taylor Downing gaat in dit boek dieper in op dit fenomeen. Hij vertelt het verhaal van eenheden en individuele soldaten, veel van hen waren lid van een zogeheten ‘Vriendenbataljon’ – hele fabrieken, dorpen en sportverenigingen waren gezamenlijk ten oorlog getrokken.
Lees: Shellshock: psychisch leed tijdens Slag … | Meer informatie / bestellen

Vlaanderen. Een culturele geschiedenis Vlaanderen. Een culturele geschiedenis Horizon – € 29.99

Andre de Vries exploreert de vele culturele hoogtepunten van Vlaanderen, zowel stedelijk als landelijk, om zo het unieke karakter van de regio bloot te leggen. Via historisch belangrijke steden als Gent, Antwerpen en Brugge, ontrafelt hij de ontwikkeling van een stadscultuur gebaseerd op zowel handel als ideeën, waarbij religie niet zelden een cruciale rol speelde. Bij het beschouwen van het Vlaamse platteland, belicht hij het belang van festivals en folklore, hun voorliefde voor lekker eten en plezier, in de overleving van een sterke lokale identiteit.
Lees: Wie zijn de Vlamingen? Een culturele geschiedenis | Meer informatie / bestellen

De ontdekking van de middeleeuwen De ontdekking van de middeleeuwen Wereldbibliotheek – € 15.00

Tot aan het einde van de achttiende eeuw werden de Middeleeuwen afgedaan als een duister, barbaars tijdperk tussen de klassieke Oudheid en de Verlichting. Petrarca vond het een diepe afgrond. Erasmus verafschuwde de steriele geleerdheid van de Middeleeuwen. Voltaire haatte de middeleeuwse kerk, die het leven van mensen vergiftigde. En Adam Smith betreurde de macht van de gilden, die een vrije markt van vraag en aanbod in de weg stonden. Rond 1800 veranderde dat ineens. De Middeleeuwen waren nu een voorbeeld van authentieke menselijkheid, onderlinge verbondenheid en wederzijdse verantwoordelijkheid in hechte volksgemeenschappen.
Lees: Francesco Petrarca en zijn kijk op de Middeleeuwen | Meer informatie / bestellen

Van Nul tot NuVan Nul tot Nu. De vaderlandse geschiedenis Big Balloon – € 34.95

Vanaf 1982 verschenen de eerste verhalen van Van Nul tot Nu in de Donald Duck. De makers Thom Roep en Co Loerakker hebben als doel kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met geschiedenis. Gezien de voortdurende populariteit van deze serie en de noodzaak om onze vaderlandse geschiedenis onder de aandacht te houden bij jong en oud, besloot uitgeverij Big Balloon om van deze unieke reeks een eenmalige exclusieve jubileumuitgave te maken. Het is een waar koffietafelboek geworden op groot formaat, met oranje leeslint en nieuwe illustraties.
Meer informatie / bestellen

Somebody will know someday Somebody will know someday Van Gorcum – € 19.95

Herinneringen aan Cuby & the Blizzards
Auteur Koert Broersma, bestuurslid van de Stichting Blues in Grolloo en webredacteur van het Cuby & The Blizzards Museum in Grolloo, interviewde de afgelopen jaren enkele tientallen ex-bandleden, collega’s en fans over hun herinneringen aan deze legendarische bluesgroep. Deze bundel bevat onder andere gesprekken met Boudewijn de Groot, Erwin Java, Eelco Gelling, Jan Venhuizen, Jan Akkerman en Douwina Oosterhof. Tekst en beeld geven tezamen een bijzondere kijk in de wereld van Cuby & the Blizzards.
Meer informatie / bestellen

Piet Mondriaan  Een nieuwe kunst voor een ongekend levenPiet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven Hollands Diep – € 39.99

Deze biografie werpt nieuw licht op leven en werk van een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Aan de hand van een nauwgezette reconstructie van de werkelijke gebeurtenissen, wordt Mondriaan gevolgd als de man die Nederland ontvluchtte en het moderne leven voluit omarmde, die conservatisme en nazi-terreur trotseerde en die zo de moderniteit waarin wij nu leven verregaand hielp formuleren. Piet Mondriaan is een soms ontroerend boek over een kunstenaar die gek was van jazz en boogiewoogie, die open opvattingen had over liefde en huwelijk, vele vrouwen begeerde en liefdesaffaires kende, maar die uiteindelijk maar één echte passie had: het schilderen.
Meer informatie / bestellen

Onzekere tijden - Arie van EdeOnzekere tijden – Arie van Ede Zijdewinde – € 21.50

Arie van Ede (Waddinxveen, 1948) is na zijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen 40 jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs. Zijn boek Onzekere tijden, over de maatschappelijke en culturele veranderingen in de Late Middeleeuwen en de raakvlakken daarvan met de huidige tijd, wil hij dan ook het liefst omschrijven als een geschiedenisles. Het probeert in een kort bestek een veelomvattend onderwerp te beschrijven en maakt daarvoor gebruik van een aantal zorgvuldig gekozen aspecten samen een impressie geven van een turbulente tijd die in veel opzichten doet denken aan de onze.
Meer informatie / bestellen

Nederlandse kruisvaarders naar Damiate aan de Nijl Nederlandse kruisvaarders naar Damiate aan de Nijl Verloren – € 35.00

In 1217 vertrokken duizenden ‘Nederlanders’ op kruistocht naar Jeruzalem. Op deze Vijfde kruistocht, die via Palestina naar Egypte voerde, leverden zij een bijdrage aan de belegering van de stad Damiate die in 1219 werd ingenomen. In de late middeleeuwen kwamen in Holland en Friesland vertellingen in omloop waarin aan vechters uit deze streken een hoofdrol in het succes werd toegedicht. Toen het volkomen gefantaseerde Haarlems-Hollandse verhaal met de herontdekte historische bronnen werd geconfronteerd, werd het aanvankelijk schoorvoetend aangepast en uiteindelijk opgegeven, de laatste elementen ervan pas in de twintigste eeuw.
Meer informatie / bestellen

Sporen van De Stijl (1917-2017) Sporen van De Stijl (1917-2017) Waanders – € 29.95

De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De belangrijkste leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo. De inspiratiebron die De Stijl voor Nederlandse en internationale kunst is geweest, is tot nu toe nooit in kaart gebracht. Met dit boek wordt daar verandering in gebracht.
Meer informatie / bestellen

De betonnen droom De betonnen droom Thomas Rap – € 19.99

Siegfried Nassuth kent een vrije en gelukkige jeugd in Nederlands-Indië, tot de Japanners in 1942 binnenvallen. Op negentienjarige leeftijd wordt hij tewerkgesteld aan de Birmaspoorlijn. Na de oorlog begint Siegfried in Delft aan de studie bouwkunde. In Amsterdam wordt hij bouwmeester van het grootste project uit zijn tijd: de Bijlmermeer. Een ruim opgezette wijk van honingraatflats met moderne woningen te midden van ongekend veel groen. In dit boek gaat Daan Dekker op zoek naar het verhaal van een mysterieuze en eigenzinnige stedenbouwkundige die ten zuidoosten van Amsterdam zijn droom hoopte te realiseren.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 49 | Signalementen week 51 >>>

×