Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2024

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 50

Selectie week 51


  • Frank Essed. De Mobilisatie van het Eigene

    Biografie van een Surinaamse visionair
    Franklin Edgar Essed (1919-1988) was de grootste visionaire denker die Suriname ooit heeft voortgebracht. Hij dacht na over de ontwikkeling van het land en formuleerde constructieve ideeën en plannen die hij tot in detail uitwerkte. Vanaf 1958 toen hij minister van Opbouw werd tot aan de staatsgreep van 1980, was Esseds visie richtinggevend voor de nationale ontwikkeling.

    Bekijk boek



  • Goud, geld en water

    Een veelzijdige bankpresident van de 20ste eeuw
    Deze biografische bloemlezing biedt inzicht in het veelzijdige leven en baanbrekende leiderschap van Vissering. Van het leiden van ’s lands financiën tijdens de Eerste Wereldoorlog tot het pionieren met het giroverkeer. Als monetair expert en adviseur van diverse overheden reikte zijn invloed tot ver buiten de landsgrenzen en was Visserings wereldwijde reputatie ongeëvenaard.

    Bekijk boek



  • Het eerstvolgende station is…

    De geschiedenis van het reizen met de trein
    In Het eerstvolgende station is… belichten treinfans Wim Daniëls en Suzanne Voets de geschiedenis van het reizen met de trein vanuit tal van invalshoeken. Van stationsgebouwen en treininterieurs tot het spoorboekje en het eerste treinkaartje, en van de bijnamen van treinen en lijnen tot de komst van de koninklijke wachtkamer, het roken en eten in de trein, vrouwen- en stiltecoupés, en de mededelingen voor de reizigers.

    Bekijk boek



  • Het mysterie van God

    Geloven in God is misschien nog niet zo moeilijk. Zeker voor een middeleeuwse auteur zoals Anselmus van Canterbury (1033-1109). Maar daadwerkelijk begrijpen wie Hij is, en dat Hij bestaat, dat is nog iets anders. In verschillende werken probeert Anselmus juist zulke kennis te bereiken. Langs de weg van het verstand, met logisch redeneren en vanuit grote Bijbelkennis, baant hij voor zichzelf en zijn lezers de weg naar rationele inzichten over God en zijn grote heilsplan.

    Bekijk boek



  • Kinky history

    Seks door de eeuwen heen
    Hoe zag het seksleven van onze voorouders eruit? In elk geval: niet saai. Laat je meeslepen op een boeiende reis door de seksuele geschiedenis van de mens, boordevol leuke weetjes en vergeten verhalen. Werp een stiekeme blik in eeuwenoude nachtkastjes en ontdek de pikante geheimpjes en obscene hobby’s van illustere figuren als Julius Caesar, Albert Einstein, James Joyce en Virginia Woolf.

    Bekijk boek



  • Met God midden in de politiek

    De missie van de ChristenUnie
    In 2000 smolten twee kleine confessionele partijen, GPV en RPF, samen tot de ChristenUnie. De start was moeizaam, met teleurstellende verkiezingsresultaten en interne conflicten. Maar geleidelijk ontwikkelde de partij zich tot een factor van betekenis in de vaderlandse politiek. Met slechts een klein aantal zetels in de Tweede Kamer wist zij in enkele kabinetten een disproportioneel grote invloed uit te oefenen.

    Bekijk boek



  • Morgen wordt het beter

    De Mijnstreek 1944 – 1975
    Loonbeheersing was in de jaren vijftig het motto: het nationale belang ging vóór het belang van de mijnstreek. De Nederlandse wederopbouw was niet mogelijk zonder steenkool. Steenkool was tot eind jaren vijftig de kurk waarop de Nederlandse economie voor een belangrijk, zij het geleidelijk afnemend deel, dreef.

    Bekijk boek



  • Nederlandse kolonisten in Amerika en de Liga der Irokezen

    De Nederlandse kolonisten noemden hen ‘wilden’ of ‘naturellen’, omdat zij naakt liepen en als jager-verzamelaars leefden. Maar zij hadden een samenleving met sterk ontwikkelde intermenselijke, organisatorische en juridische verhoudingen. De Liga der Irokezen of Iroquois of Haudenosaunee Confederacy was een uniek verbond van vijf stammen (naties) van Native Americans in de staat New York, dat van ongeveer 1450 tot de Amerikaanse revolutie heeft bestaan.

    Bekijk boek



  • Onrust in Den Haag

    Vier eeuwen oorlog, conflict en protest
    Den Haag lijkt een bezadigde ambtenarenstad, maar historische gebeurtenissen hadden juist in het regeringscentrum veel impact. Dat blijkt heel duidelijk uit de vijftien artikelen in dit boek over conflict en geweld in Den Haag. Ze zijn geschreven door gerenommeerde (kunst)historici.

    Bekijk boek



  • Oppenheimer

    De triomf en tragedie van de vader van de atoombom
    De Pulitzer Prize-winnende biografie van J. Robert Oppenheimer, directeur van het Manhattan Project en ‘vader van de atoombom’, die de inspiratie was voor de succesvolle film Oppenheimer. J. Robert Oppenheimer (1904-1967) was een briljant natuurkundige en directeur van het Manhattan Project: de geheime ontwikkeling van de atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Bespreking: Triomf en tragedie van de vader van de atoombom

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 50

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×