Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2017

Auteur:
1 minuut leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 6

Selectie week 7 (2017)

Zetelroof - Geerten WalingZetelroof – Geerten Waling Vantilt – € 19.95

Een ‘zetelrover’ – het is de weinig flatteuze benaming voor een volksvertegenwoordiger die zijn partij verlaat zonder zijn zetel op te geven. Maar is het wel roof? Van wie is de parlementszetel in onze democratie? Fractieafsplitsingen in de Tweede Kamer zijn al mogelijk sinds 1917, maar juist in onze tijd komen ze vaker voor dan ooit. In dit boek beschrijft Geerten Waling de opkomst van de parlementaire democratie en de vorming van het partijstelsel dat sinds 1917 de Nederlandse politiek domineert. Fractiediscipline en loyaliteit aan de partij zijn sindsdien op gespannen voet komen te staan met het individuele mandaat van onze volksvertegenwoordigers. Wat is de legitimiteit van de volksvertegenwoordiger?
Lees: Honderd jaar zetelroof en fractiediscipline | Meer informatie / bestellen

In een Romeins klaslokaalIn een Romeins klaslokaal Athenaeum – € 17.50

Hoe leerden kleine jongetjes (en meisjes) in het oude Rome Latijn? Hoe leerden ze schrijven, lezen, rekenen? In een Romeins klaslokaal bevat vrijwel onbekende, maar gegarandeerd echte, antieke schoolteksten waaruit Romeinse kinderen hun kennis opdeden.
De teksten geven tegelijkertijd een levendig beeld van de school, de bank, de rechtbank, het middageten en het diner en het bezoek aan het badhuis. Alle teksten worden in hun context geplaatst, en zo leert de lezer, samen met de Romeinse schooljeugd, het dagelijks leven kennen van tweeduizend jaar geleden.
Lees: Een schoolboek uit de eerste eeuw | Meer informatie / bestellen

Geen dag zonder MariaGeen dag zonder Maria WBOOKS – € 24.95

Maria. Mens, mythe, moeder. Voor sommigen een symbool, voor anderen zo echt als vlees en bloed. Maria is van ons allemaal. Dit boek is een reis door het hele jaar, waarbij de lezer elke dag wordt verrast door Maria: met een feest of een legende, een mooi gedicht of gebed, een opmerkelijk weetje.
Lees: De Goddelijke maagd in 365 dagen | Meer informatie / bestellen

Een kamer gevuld met de mooiste boekenEen kamer gevuld met de mooiste boeken Vantilt – € 29.50

Op zijn sterfbed nam de Leidse jurist Johannes Thysius een beslissing die hem onsterfelijk zou maken. Hij liet een testament opstellen waarmee hij zijn belangrijkste bezit, een bibliotheek met enkele duizenden boeken, naliet aan de wetenschap. Thysius had kosten noch moeite gespaard met het verzamelen van boeken over alle mogelijke onderwerpen van studie, en meende dat zijn overlijden geen einde mocht maken aan dit levenswerk.
Lees: Johannes Thysius en de eerste Openbare Bibliotheek | Meer informatie / bestellen

Eigen meester, niemands knechtEigen meester, niemands knecht Balans – € 39.95

Het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog
De geboren Fries en gereformeerde boerenzoon Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961) was minister-president in de moeilijkste periode van de Nederlandse geschiedenis, van 1940 tot 1945. Als hoofd van het kabinet in ballingschap in Londen weigerde hij zich neer te leggen bij de gedachte dat Nederland verslagen zou zijn. In talloze toespraken voor Radio Oranje spoorde hij zijn landgenoten in bezet gebied aan moed te houden. Hij regeerde zonder parlement, maar mét koningin Wilhelmina.
Meer informatie / bestellen

Nederland MuseumlandNederland Museumland Kosmos – € 19.99

Nederland Museumland is het enige complete overzicht van alle musea in Nederland en is daarmee dé gids voor cultuurliefhebbers. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, natuur, archeologie of speelgoed, deze gids wijst biedt voor elke leeftijdsgroep originele ideeën voor een dagje uit. Nederland kent namelijk ruim duizend musea, oudheidkamers, kastelen, dierentuinen en hortussen. De 22e editie van Nederland Museumland is een compleet naslagwerk, gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. Een praktisch overzicht, boordevol inspiratie, dat je niet op internet vindt.
Meer informatie / bestellen

In dienst van hare majesteit en de paardenIn dienst van hare majesteit en de paarden Sylfaen – € 14.90

Had hij het verkeerde paard verkocht of was de door het publiek en de pers opgelegde druk te hoog geweest? Na de ontgoocheling over zijn rit bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam schoten deze vragen door het hoofd van Nederlands eerste grote springruiter Charles Henri Labouchere. Om zijn teleurstelling te verwerken moest hij op zoek naar antwoorden die de kern van zijn bestaan als wedstrijdruiter raakten. Wat is er sindsdien veranderd in de paardensport? Aan het begin van de vorige eeuw trokken de internationale wedstrijdruiters met hun paarden per schip en trein de wereld over op weg naar concoursen.
Lees: Charles Labouchere – Nederlandse eerste grote springruiter | Meer informatie / bestellen

De zussen Van Gogh - Willem Jan VerlindenDe zussen Van Gogh – Willem Jan Verlinden Ambo|Anthos – € 24.99

In `De zussen Van Gogh haalt kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers Vincent en Theo, en schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle. Het verhaal van de zussen Anna, Lies en Wil van Gogh is nooit eerder verteld. Ze groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd, `impressionist nog een spotnaam was, de vrouwenbeweging net in de kinderschoenen stond en dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen.
Meer informatie / bestellen

Kroniek van de Karmel in Nederland (1840-1970)Kroniek van de Karmel in Nederland (1840-1970) Verloren – € 49.00

Na de Franse Tijd mochten de karmelieten van Boxmeer van overheidswege geen novicen meer aannemen. Koning Willem II hief in 1840 het verbod aan de karmelieten van Boxmeer op, om geen novicen meer aan te nemen. Dit verbod was ingesteld na de Franse Tijd. Er waren in 1840 nog drie broeders over. Meteen meldden zich nieuwe leden en in 1855 werd in Zenderen een tweede klooster geopend. Vanouds combineerde de orde actief en contemplatief leven. Eind negentiende eeuw brak een expansieperiode aan die voortduurde tot in de jaren 1960. Er verrezen nieuwe kloosters die gekoppeld waren aan categoriale en parochiële zielzorg en/of middelbaar onderwijs.
Meer informatie / bestellen

De wonderbaarlijke laatste reis van Donald CrowhurstDe wonderbaarlijke laatste reis van Donald Crowhurst Hollandia – € 17.95

In 1968 besloot Donald Crowhurst mee te doen aan de allereerste solozeilrace rond de wereld. Afgaand op zijn enthousiaste radioberichten dacht iedereen in Engeland dat hij zou winnen. Het land maakte zich al op voor een heldenontvangst. Maar acht maanden na zijn vertrek werd zijn boot gevonden, midden op de Atlantische Oceaan, zonder Crowhurst aan boord. Van hem is nooit meer iets vernomen.
In De wonderbaarlijke laatste reis van Donald Crowhurst reconstrueren Nicholas Tomalin en Ron Hall deze fatale tocht over de oceaan. De stoere oceaanzeiler die velen in Crowhurst zagen, bleek een eersteklas oplichter en fantast.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 6

×