Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2019

5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

Selectie week 8 (2019)

Het verdriet van Vlaanderen - Kristien HemmerechtsHet verdriet van Vlaanderen – Kristien Hemmerechts

Op pad met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie
Vlaanderen en Nederland kennen een lange traditie van zwijgen over de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tweelingbroers Hein en Toon Van den Brempt willen die stilte doorbreken. Hun vader was een SS’er, hun moeder werkte als secretaresse het hoofd van de Belgische SS. Hun getuigenis vormde een bijdrage aan de succesvolle Canvasreeks Kinderen van de collaboratie. In het besef dat er meer te ontdekken viel, gingen ze samen met Kristien Hemmerechts op zoek.
Voorpublicatie: Op pad met Hein en Toon, tweeling van de collaboratie
Meer informatie / bestellen

De Tempeliers De opkomst en ondergang van de tempelriddersDe Tempeliers – Dan Jones

Upcoming historicus Dan Jones vertelt in zijn boek ‘De Tempeliers’ over de bloei en de ondergang van de kruisridders. In de 12e eeuw richtten negen ridders de Orde van de Tempeliers op. De broederschap moest de pelgrims in het Heilige Land beschermen. De pelgrims legden een gelofte van armoede en gehoorzaamheid af, en werden daardoor in 1129 erkend door de kerk. Verenigd onder het roodgekleurde kruis trokken ze ten strijde in de naam van God. In 200 jaar ontwikkelden ze zich van pelgrims en kruismonniken tot ketters en bankiers. In ‘De Tempeliers’ vertelt Dan Jones op indrukwekkende en toegankelijke wijze over deze grootste religieuze militaire ridderorde ooit.
Meer informatie / bestellen

Napoleon deel 1: van strateeg tot keizerNapoleon deel 1: van strateeg tot keizer

Napoleon Bonaparte (1769-1821) is een van de beroemdste en belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Napoleon groeide op met de idealen van de Verlichting en de Franse Revolutie. Na zijn militaire overwinningen in Italië en Egypte deed hij een greep naar de macht en beëindigde de Revolutie. Hij ontpopte zich als een van de grootste militaire en politieke strategen uit de moderne tijd. In 1804 werd hij keizer van Frankrijk en hij realiseerde maatschappelijke vernieuwingen die tot vandaag blijven nazinderen. De gerenommeerde Napoleonkenner Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk en meeslepend dit fascinerende levensverhaal.
Meer informatie / bestellen

Napoleon deel 2: van keizer tot mytheNapoleon deel 2: van keizer tot mythe

Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk het fascinerende levensverhaal van een van de belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis. Dit tweede deel van Napoleons biografie start op het ogenblik dat Napoleon als keizer het toppunt van zijn macht bereikt. Dankzij briljant gevoerde veldslagen controleert hij Europa. Maar het keizerrijk barst uit zijn voegen en de machtigste man ter wereld begaat vergissingen. In 1812 wordt Napoleon na een catastrofale veldtocht door Rusland gestuit. Vanaf dat ogenblik is hij geen overwinnaar meer maar een overlever. In 1814 wordt hij tot troonsafstand gedwongen en verbannen naar Elba.
Meer informatie / bestellen

Bekijk ook: Waterloo. De laatste 100 dagen van Napoleon – Johan Op de Beeck

Groter denken, kleiner doenGroter denken, kleiner doen – Herman Tjeenk Willink

Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het (dus) ook goed met onze democratische rechtsstaat? Bij Herman Tjeenk Willink, voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en oud-vicepresident van de Raad van State, rijst steeds vaker de angstige vraag: hoe stevig zijn onze instituties als het er echt om gaat spannen? Wat blijft er van de democratische rechtsstaat over als feiten en waarden het afleggen tegen beelden en sentimenten?
Bespreking: Herman Tjeenk Willink waarschuwt voor uitholling …
Meer informatie / bestellen

De moslim en het joodse meisje - Ronen SteinkeDe moslim en het joodse meisje – Ronen Steinke

Anna Boros overleefde als Joodse tiener de Holocaust midden in Berlijn – dankzij een huzarenstuk van een dappere Egyptische moslim. Mohammed Helmy had in de Duitse hoofdstad een huisartsenpraktijk, en sluw balancerend tussen collaboratie en verzet slaagde hij erin om de Gestapo steeds weer op het verkeerde been te zetten. Jarenlang beschermt hij Anna door haar met een hoofddoek om als zijn Arabische nicht Nadja in zijn praktijk te laten werken, openlijk, onder het oog van de nazi’s.
Bespreking: Het verhaal van een redding in Berlijn
Meer informatie / bestellen

LotharingiaLotharingia – Simon Winder

Een persoonlijke geschiedenis van Europa’s Grote Breuklijn…
Wervelende geschiedenis van Midden-Francië. Lotharingia is de brede strook land die van de Noordzee tot aan het Juragebergte loopt. Een gebied dat ontstond na de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 tussen zijn drie zonen. West-Francië ging naar Karel de Kale, Oost-Francië naar Lodewijk de Duitser en het middenstuk, Midden-Francië, naar Lotharius. Deze verdeling ligt aan de basis van de het huidige Europa, inclusief de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit. Simon Winders verbazing en blijdschap over wat hij ontdekt en ziet zijn op iedere bladzijde voelbaar.
Meer informatie / bestellen

 BernhardBernhard. Alles was anders – Gerard Aalders

Met het verstrijken van de jaren bladdert het imago van prins Bernhard (1911 – 2004) af. Gerard Aalders beschrijft een man die in de eerste plaats zijn eigen belangen najoeg, ongeacht wat daarvan de consequenties waren voor Nederland en de monarchie. In 1936 werd prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld, de Duitse verloofde van prinses Juliana, binnengehaald als een godenzoon. De mythevorming rond deze bespiegelende, sportieve en in cultuur geïnteresseerde jongeman begon direct. Maar van bespiegelingen hield hij niet, in sport was hij altijd slecht geweest en zijn belangstelling voor cultuur beperkte zich tot feestvieren.
Meer informatie / bestellen

De ongehoorde helftDe ongehoorde helft – Paul van der Steen

De eerste vrouwen op het politieke pluche
‘Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben’, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken. Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of in een kabinet plaats te nemen. Ook omdat na de invoering van het algemeen kiesrecht de oude vooroordelen voortleefden. De eerste vrouwelijke minister mocht aan de slag op een departement in de zachte sector.
Meer informatie / bestellen

Erwin Olaf: I amErwin Olaf: I am

Naar aanleiding van Erwin Olafs zestigste verjaardag presenteert de fotograaf het eerste uitgebreide overzicht van zijn werk. Het vuistdikke boek met maar liefst 240 foto’s toont zowel zijn vroegste zwart-witbeelden als zijn iconische vrije werk, tot aan de nieuwste – en tot nu toe ongepubliceerde – series die hij maakte in Shanghai en de Verenigde Staten. Dit chronologische overzicht beschrijft de unieke visie van de kunstenaar en zijn evolutie tijdens de afgelopen vier decennia, van brutale provocateur in het Amsterdamse nachtleven tot koninklijke portrettist en meester van de verstilling. Olaf beheerst de kunst van de fotografie tot in de kleinste finesses en biedt een wrang, indringend commentaar op de context van zijn werk.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>


×