Het Meisje met de brede hoed heeft na ruim driehonderdvijftig jaar een naam: Augusta.
Het Rijksmuseum in Amsterdam kocht een jaar geleden het schilderij Meisje met brede hoed van Caesar van Everdingen (ca. 1617-1678). De schilder maakte dit werk tussen 1645 en 1650. Op het doek is een jonge onbekende vrouw te zien, met een exotische hoed met brede rand in fel zonlicht. Ze draagt een satijnen wit gewaad met ontblote schouders en houdt met haar linkerhand een gevlochten mandje met pruimen omhoog.
Van schilder Caesar van Everdingen is, naast zijn hoofdwerk in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch, een klein oeuvre bekend. Het bestaan van het werk was tot vorig jaar niet bekend. Het Rijksmuseum wist het schilderij afgelopen jaar,
dankzij steun van de BankGiro Loterij, bij een veiling in Londen te bemachtigen.
Het Rijksmuseum viel op het meisje met de brede hoed. Binnen het museum werd ze wel de ‘nieuwe hostess’ genoemd omdat ze wat het museum betreft op een lichtvoetige manier een geheel nieuw licht op de Hollandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, die vooral bekend staat om zijn soberheid en eenvoud, werpt. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het museu, zei in juni over het doek:
In het nieuwe Rijksmuseum krijgt ze een prominente plek en ik ben er van overtuigd dat zij de lieveling van het publiek wordt.
Het museum schreef deze zomer een prijsvraag uit om het onbekende meisje een naam te geven. Uit ongeveer 12.500 reacties werd deze week door de jury een winnaar gekozen: de heer Anton Kamminga uit Onderdendam. De Groninger zei het volgende over het werk:
De zomerse uitstraling en het gevlochten mandje met pruimen hebben gezorgd voor de ingeving van de naam Augusta.
Met zijn inzending won Anton Kamminga een reis naar Rome.
Het schilderij van Caesar van Everdingen hangt sinds juni tussen de zeventiende-eeuwse meesterwerken in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De naam Augusta prijkt sinds deze week op het etiket naast het schilderij.