Nieuwe klokken voor de Notre Dame in Parijs

1 minuut leestijd

De Notre Dame in Parijs heeft sinds deze week nieuwe klokken. De grootste van die klokken weegt zo’n zesduizend kilo en is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts in Asten.

De oude klokken waren versleten en klonken niet meer helemaal zuiver. Mede hierom en omdat de Notre Dame dit jaar 850 jaar bestaat werd besloten negen nieuwe klokken te laten maken. De klok die in Nederland werd gemaakt is de grootste. Die heeft een diameter van 1,60 meter. Een van de uitdagingen van Koninklijke Eijsbouts was om deze klok qua klank en uiterlijk goed te laten aansluiten bij de bestaande zeventiende-eeuwse klokken.

Het bedrijf heeft hiervoor samen met de Technische Universiteit Eindhoven een computerprogramma ontwikkeld. Het te vervangen exemplaar is opgemeten en verwerkt in een 3D-model. Dankzij dit model kon nauwkeurig berekend worden hoe de nieuwe klok er precies uit moet komen te zien. Normaal gesproken hangt de nieuwe klok enkele honderden jaren in de Notre Dame.

Dat de enorme klok gemaakt wordt door Koninklijke Eijsbouts is niet heel verwonderlijk, het is de grootste klokkengieterij ter wereld. De andere, kleinere klokken komen van een gieterij in Normandië. De nieuwe klokken kwamen donderdag bij de kerk aan en werden onder luid applaus van de Parijzenaars verwelkomd. Op Palmpasen zullen ze voor het eerst worden geluid.

Notre Dame en haar klokken

De bouw van de Notre Dame begon in 1163 en was in 1250 voltooid. Het is een van de bekendste Gotische kathedralen ter wereld. In de kathedraal zijn echter ook veel Romeinse kenmerken terug te vinden.

De klokken van de Notre Dame zijn onder meer bekend vanwege het boek De Klokkenluider van de Notre Dame van de Franse schrijver Victor Hugo. In dit verfilmde boek is een hoofdrol weggelegd voor de gebochelde Quasimodo, een misvormde klokkenluider die door inwoners van Parijs wordt gezien als een soort monster.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×