Dark
Light

Nieuwe versie ‘Atlas of Mutual Heritage’ gelanceerd

De oudste erfgoeddatabase van Nederland
2 minuten leestijd
Abel Tasman en de Maori
Abel Tasman en de Maori - Afb: Atlas of Mutual Heritage

De zogeheten Atlas of Mutual Heritage biedt een zo compleet mogelijk overzicht van documentatie over de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Vorige week is een nieuwe versie van de groeiende database gelanceerd.

Atlas of Mutual Heritage
Atlas of Mutual Heritage
De atlas is een project van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum Amsterdam, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De database bevat onder meer een groot aantal afbeeldingen uit de wereld waarin VOC en WIC opereerden met daarbij veel achtergrondinformatie. In de nieuwe versie van de atlas is voor het eerst informatie en beeldmateriaal opgenomen over expedities en andere geïllustreerde reizen. Wat de samenstellers betreft is die informatie van onschatbare waarde:

De vroegste afbeeldingen van Maori zijn bijvoorbeeld vinden in het reisjournaal van Abel Tasman. Enkele van de meest waardevolle beschrijvingen en afbeeldingen van de oorspronkelijke bewoner van Vuurland en Zuid-Patagonië zijn te vinden in de reisbeschrijvingen van vroege Nederlandse expedities, zoals die van Mahu en de Cordes, alsook Van Spilbergen. En de enige betrouwbare tekeningen van levende dodo’s bevinden zich in het reisverslag van het schip ‘Gelderland’.

De beschrijvingen en afbeeldingen van deze reizen zijn daarmee volgens de medewerkers van het project waardevol gedeeld erfgoed met een bredere relevantie dan slechts het Nederlandse koloniale verleden. De vernieuwde website biedt de technische mogelijkheden dit materiaal goed te ontsluiten voor een breed publiek.

De Atlas of Mutual Heritage bestaat al sinds 1996, en is daarmee de oudste erfgoeddatabase van Nederland. In de beginperiode werden de gegevens nog lokaal opgeslagen op een computer in het Rijksmuseum. Later werd de informatie beschikbaar gesteld via een cd-rom en tegenwoordig is alles online te vinden.

Afbeelding uit de Atlas of Mutual Heritage
Afbeelding uit de Atlas of Mutual Heritage

Breed publiek

De database is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de wereld waarin de VOC en WIC opereerden. De database en website bereiken niet alleen een Nederlands en internationaal academisch publiek, maar zijn ook nadrukkelijk bedoeld voor bewoners van alle
gebieden waar Nederland een gedeeld verleden mee heeft.

De database bevat momenteel meer dan 8.500 afbeeldingen uit 28 archieven, bibliotheken en musea wereldwijd. Daarnaast bevat de database 1.500 beschrijvingen van plaatsen en expedities. De samenstellers:

Wat de database uitzonderlijk maakt is dat ze tot op de huidige dag zelf materiaal ontsluit dat anders niet, of niet zo volledig, zou worden ontsloten. Ze is daarmee van een andere aard dan veel recente digitaliseringsprojecten, waarbij vaak grote hoeveelheden bestaande data wordt ‘geharvest’ en op nieuwe manieren wordt gecombineerd en ontsloten. Alle objecten in de Atlas of Mutual Heritage worden daarentegen door de teamleden zelf beschreven. Vaak komen de objecten daarmee voor het eerst wereldwijd digitaal beschikbaar voor onderzoekers en belangstellenden.
×