Dark
Light

Nieuwe werken in Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Het groepsportret van Michiel de Ruyter
Het groepsportret van Michiel de Ruyter

In de vrij toegankelijke Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum zijn sinds kort twee nieuwe werken te zien. Het gaat om een groepsportret van Michiel de Ruyter en een nieuw werk van kunstenaar Patricia Kaersenhout.

Het familieportret van Michiel de Ruyter (1607-1676) is voor het eerst voor publiek te zien, sinds de voltooiing van de restauratie in 2014. Het portret, een bruikleen van het Rijksmuseum, is geschilderd door Juriaen Jacobsz (1624-1685) en toont de Nederlandse zeeheld met zijn derde vrouw en hun kinderen. Het familieportret heeft met zekerheid in het huis van Michiel de Ruyter gehangen toen hij woonde aan de Prins Hendrikkade 131.

Rebelse Trots
Rebelse Trots

Zwarte feministische golf

Het nieuwe werk van Patricia Kaersenhout is getitled Rebelse Trots. Dit werk gaat over de zwarte feministische golf in de jaren tachtig in Amsterdam. Een groep vrouwen verenigden zich in zwarte vrouwencentra als Flamboyant en Zami en noemden zich ZMV vrouwen (Zwarte Migranten Vrouwen). Kaersenhout brengt de verhalen van deze generatie vrouwen via haar werk onder de aandacht.

DVD: Michiel de Ruyter

×