Oekraïense vrouw op Sovjet Ereveld na 75 jaar geïdentificeerd

1 minuut leestijd
Grafsteen van Kateryna op het Sovjet Ereveld
Grafsteen van Kateryna op het Sovjet Ereveld (Foto Stichting Sovjet Ereveld)

Meer dan vijfenzeventig jaar was onduidelijk wie de vrouw was die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven lag in graf 815. Nu is ze alsnog geïdentificeerd.

Al sinds de Tweede Wereldoorlog lag de vrouw onder een verbasterde naam begraven. Dankzij aanvullend onderzoek van vrijwilligers van Stichting Sovjet Ereveld is deze week vastgesteld dat ‘Katharina Zokolowa’ in werkelijkheid de eenentwintigjarige Jekaterina Karpovna Tsokalo uit Doebrovka nabij Kiev is.

Transport van Ostarbeiter vanuit het bezette Kiev (Foto Bundesarchiv)
Transport van Ostarbeiter vanuit het bezette Kiev (Foto Bundesarchiv)
Jekaterina werd na de Duitse inval in de Sovjet-Unie als dwangarbeidster afgevoerd naar Duitsland. Ze belandde in de Kruppfabriek in Rheinhausen, bij Duisburg, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden met duizenden andere Ostarbeiter zwaar werk moest verrichten. In de chaotische eindfase van de oorlog belandde Jekaterina in Nederland. Eerst in Limburg, uiteindelijk in Leeuwarden. Russische meisjes vielen daar op en verschillende van hen, onder wie vermoedelijk Jekaterina, werden geïnterviewd door de Leeuwarder Koerier.

In Leeuwarden maakte Jekaterina de bevrijding mee. Maar door de slechte omstandigheden tijdens de dwangarbeid bleek ze te lijden aan een ongeneeslijke ziekte: longtuberculose. Maanden na de oorlog, op 23 september 1945, stierf ze toch nog. In het Sint Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden. Ze werd eenentwintig jaar.

Sovjet Ereveld

Jekaterina werd eerst begraven in Huizum. Op 14 mei 1948 kreeg ze een laatste rustplaats op het Sovjet Ereveld. Haar familie kreeg nooit te horen dat Jekaterina in Nederland is gestorven en een graf heeft. Vrijwilligers van Stichting Sovjet Ereveld spoorden haar nabestaanden op en vertelden wat er met Jekaterina was gebeurd.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×