Het oeuvre van Rembrandt van Rijn bestaat volgens kunsthistoricus Ernst van de Wetering uit 340 schilderijen. Na een jarenlang onderzoek zijn verschillende werken die voorheen niet als een echte Rembrandt werden beschouwd, nu toch aan de meester toegeschreven.
Al in 1968 ging het zogenaamde Rembrandt Research Project van start, waarbij onderzoek werd gedaan naar de echtheid van schilderijen van Rembrandt. Ook twijfelgevallen werden onder de loep genomen.
Het 46 jaar durende onderzoek werd deze week eindelijk afgesloten door kunsthistoricus en Rembrandtkenner Ernst van de Wetering. Het gaat om het langst durende kunsthistorische onderzoek dat ooit in Nederland is gehouden. In Van de Wetering’s boek Rembrandt’s paintings revisited, A Complete Survey staan alle werken die door Rembrandt zouden zijn gemaakt. Bijzonder is dat hier ook zeventig schilderijen bijzitten, die in het verleden werden afgeschreven. Bij het nieuwe onderzoek is gebruik gemaakt van röntgen- en infraroodonderzoek en kwam wat betreft de onderzoekers vast te staan dat deze werken tóch van de hand van Rembrandt zijn.
Volgens de wetenschappers is bijvoorbeeld het werk Saul en David uit de collectie van het Mauritshuis een echte Rembrandt. Het Haagse museum, dat momenteel bezig is met de restauratie van het werk, heeft aangegeven pas volgend jaar zomer te reageren op de conclusie van de wetenschappers van het Rembrandt Research Project.
Hoewel Ernst van de Wetering algemeen beschouwd wordt als een groot Rembrandt-expert, worden niet al zijn toewijzingen erkend. Onder meer de National Gallery in Londen en het Metropolitan in New York waren het eerder bijvoorbeeld niet eens met hertoeschrijvingen door Van de Wetering.