Dark
Light

Onbekende foto’s Robert Capa gepubliceerd

Auteur:
1 minuut leestijd

Joris Ivens in China – Foto: Robert Capa, 1938
In een recent door het Rijksmuseum uitgegeven fotoboek zijn verschillende tot nu toe onbekende foto’s van de bekende oorlogsfotograaf Robert Capa gepubliceerd.

Het gaat om foto’s die de Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograaf Robert Capa (1913-1954) in 1938 in China maakte. De fotograaf maakte deze reis samen met de Nederlandse filmmaker Joris Ivens en cameraman John Fernhout.



Gewonde soldaat in de slag om Tai’ erzhuang, aan het front van Xuzhou – Foto: Robert Capa, 1938

De foto’s werden onlangs ontdekt door foto-historica Rixt Bosma (1979). De historica deed onderzoek naar Capa´s reis door China, dat op dat moment in oorlog was met Japan. In Nederlandse musea en archieven vond ze vele, deels onbekende en niet eerder gepubliceerde, foto’s, ‘production stills’ en fotoalbums. In de collectie van het Rijksmuseum werden dertig foto´s van Capa gevonden. Het rijksmuseum:

Ze bieden letterlijk een kijkje achter de schermen van de oorlogsjournalistiek én van de filmproductie in die dagen. Onder meer geven de foto’s informatie over de aanwezigheid van de Chinese autoriteiten (censuur) en over de ontmoetingen die Capa, Ivens en Fernhout hadden met andere westerse journalisten en fotografen in China.

Capa werd door filmmaker Joris Ivens gevraagd om mee te gaan naar China. Ivens en cameraman John Fernhout wilden hier de Tweede Chinees-Japanse oorlog vastleggen. Robert Capa werkte er als zogenaamde still-fotograaf maar maakte ook voor zichzelf vele fotoreportages.

De onbekende foto’s van Capa’s China-reis zijn gepubliceerd in het boek Photography meets Film: Capa, Ivens and Fernhout in China, 1938. Dit boek verschijnt in de reeks Rijksmuseum Studies in Photography. Eerder verscheen in die reeks al een boek met foto’s die de Nederlandse arabist en islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) in de negentiende eeuw in het geheim in Mekka maakte.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×