Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende foto’s Robert Capa gepubliceerd

Joris Ivens in China – Foto: Robert Capa, 1938
In een recent door het Rijksmuseum uitgegeven fotoboek zijn verschillende tot nu toe onbekende foto’s van de bekende oorlogsfotograaf Robert Capa gepubliceerd.

Het gaat om foto’s die de Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograaf Robert Capa (1913-1954) in 1938 in China maakte. De fotograaf maakte deze reis samen met de Nederlandse filmmaker Joris Ivens en cameraman John Fernhout.- advertentie -

Gewonde soldaat in de slag om Tai’ erzhuang, aan het front van Xuzhou – Foto: Robert Capa, 1938

De foto’s werden onlangs ontdekt door foto-historica Rixt Bosma (1979). De historica deed onderzoek naar Capa´s reis door China, dat op dat moment in oorlog was met Japan. In Nederlandse musea en archieven vond ze vele, deels onbekende en niet eerder gepubliceerde, foto’s, ‘production stills’ en fotoalbums. In de collectie van het Rijksmuseum werden dertig foto´s van Capa gevonden. Het rijksmuseum:

Ze bieden letterlijk een kijkje achter de schermen van de oorlogsjournalistiek én van de filmproductie in die dagen. Onder meer geven de foto’s informatie over de aanwezigheid van de Chinese autoriteiten (censuur) en over de ontmoetingen die Capa, Ivens en Fernhout hadden met andere westerse journalisten en fotografen in China.

Capa werd door filmmaker Joris Ivens gevraagd om mee te gaan naar China. Ivens en cameraman John Fernhout wilden hier de Tweede Chinees-Japanse oorlog vastleggen. Robert Capa werkte er als zogenaamde still-fotograaf maar maakte ook voor zichzelf vele fotoreportages.

De onbekende foto’s van Capa’s China-reis zijn gepubliceerd in het boek Photography meets Film: Capa, Ivens and Fernhout in China, 1938. Dit boek verschijnt in de reeks Rijksmuseum Studies in Photography. Eerder verscheen in die reeks al een boek met foto’s die de Nederlandse arabist en islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) in de negentiende eeuw in het geheim in Mekka maakte.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: