Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende kleine dinosaurus ontdekt

Tyrannosaurus rex
In China zijn sporen ontdekt van een tot nu toe onbekende dinosaurus. Het gaat om een verre neef van de beroemde Tyrannosaurus rex. De dinosaurus had aan elk van zijn twee voorklauwen maar één vinger en dat is bijzonder want de meeste verwante dinosauriërs hadden drie vingers.

De ontdekking is bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Fossielen van de tot nu toe onbekende soort werden gevonden in de omgeving van deChinese stad Linhe, in Binnen-Mongolië. Een internationaal team wetenschappers stuitte hier op een deel van het skelet, inclusief stukken van de rugwervel, bekken en achterste ledematen. Nadere studie wees uit dat de soort aan elke klauw maar één vinger moet hebben gehad. Deze vinger gebruikte de dinosaurus volgens de onderzoekers mogelijk om insectennesten mee door te wroeten.

- advertentie -

De nieuwe soort heeft de naam Linhenykus monodactylus. De dinosaurus maakt onderdeel uit van de zogenaamde theropoda-groep. Ook de Tyrannosaurus rex en de Velociraptor behoren tot die groep.

De Linhenykus monodactylus was een kleine dinosaurus. Volgens de wetenschappers woog het dier ongeveer een halve kilo en was hij slechts enkele tientallen centimeters hoog. Het fossiel is tussen de 84 en 75 miljoen jaar oud.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: