Onbekende kleine dinosaurus ontdekt

1 minuut leestijd

Tyrannosaurus rex
In China zijn sporen ontdekt van een tot nu toe onbekende dinosaurus. Het gaat om een verre neef van de beroemde Tyrannosaurus rex. De dinosaurus had aan elk van zijn twee voorklauwen maar één vinger en dat is bijzonder want de meeste verwante dinosauriërs hadden drie vingers.

De ontdekking is bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Fossielen van de tot nu toe onbekende soort werden gevonden in de omgeving van deChinese stad Linhe, in Binnen-Mongolië. Een internationaal team wetenschappers stuitte hier op een deel van het skelet, inclusief stukken van de rugwervel, bekken en achterste ledematen. Nadere studie wees uit dat de soort aan elke klauw maar één vinger moet hebben gehad. Deze vinger gebruikte de dinosaurus volgens de onderzoekers mogelijk om insectennesten mee door te wroeten.

De nieuwe soort heeft de naam Linhenykus monodactylus. De dinosaurus maakt onderdeel uit van de zogenaamde theropoda-groep. Ook de Tyrannosaurus rex en de Velociraptor behoren tot die groep.

De Linhenykus monodactylus was een kleine dinosaurus. Volgens de wetenschappers woog het dier ongeveer een halve kilo en was hij slechts enkele tientallen centimeters hoog. Het fossiel is tussen de 84 en 75 miljoen jaar oud.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties