Dark
Light

Onderzoek naar 19e-eeuwse beeldhouwkunst in Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd

De maagd van Holland - Beeld op de Nieuwe Markt in Rotterdam Joseph Graven, 1874
De maagd van Holland – Beeld op de Nieuwe Markt in Rotterdam Joseph Graven, 1874
Dankzij financiële ondersteuning van het Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt en het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie (RKD) wordt de komende tijd onderzoek gedaan naar de negentiende-eeuwse beeldhouwkunst in Nederland. Het onderzoek wordt, vanuit vanuit museum Beelden aan Zee/Sculptuur Instituut, uitgevoerd door Hanna Klarenbeek.

Volgens de onderzoekster, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, is er nog veel te ontdekken. Vaak wordt gezegd dat Nederland niet echt een beeldhouwwerkland is, vanwege een gebrek aan beeldhouwmaterialen als marmer, een nauwelijks ontwikkeld mecenaat en de overheersing van de schilderkunst. Desondanks zijn in de database van het RKD alleen al voor de periode 1800-1914 bijna vierhonderd werken van vierhonderd beeldhouwers te vinden. Mogelijk was er dus toch een beeldhouwtraditie, in de periode voordat de moderne tijd aanbrak.

Naar de negentiende-eeuwse beeldhouwkunst is tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan. De initiatiefnemers voor het onderzoeksproject:

“Deze kunst omringt ons dagelijks: op pleinen, in parken en op begraafplaatsen, in (semi-) openbare gebouwen als kerken en aan gevels. Vanaf 1800 maakte zij een ontwikkeling door van een ambacht, vaak ondergeschikt aan de bouwkunst, tot een onafhankelijke discipline, waarin nieuwe vormen en materialen werden toegepast en waarin kunstenaars hun ideeën tot uitdrukking brachten.”

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×