Online expositie ‘200 jaar Grondwet’

Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)
Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)
Vanwege de viering 200 jaar Grondwet lanceren Google Nederland, het Nationaal Archief en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk donderdag een bijzondere online expositie.


Google Constitute
Google Constitute
Speciaal voor deze tentoonstelling is de grondwet van 1814 gedigitaliseerd door het Nationaal Archief. Naast dit document is een achttal andere belangrijke documenten te zien in de expositie: Inlijving bij Frankrijk (1810), Proclamatie 1813, Grondwet 1815, Scheiding Nederland en België (1839), Grondwet 1848, Grondwet 1917, Grondwet 1922 en het Statuut voor het Koninkrijk der
Nederlanden (1954).

De expositie is georganiseerd omdat de Nederlandse Grondwetop 29 maart van dit jaar, precies tweehonderd jaar bestaat.

Dat Google deelneemt aan de online tentoonstelling is niet zo vreemd. Het internetbedrijf lanceerde vorig jaar het zogenaamde Constitute-project, een website die 189 grondwetten doorzoekbaar maakte. Vanaf donderdag is hier ook de Nederlandse grondwet te vinden.

- advertentie -

De grondwet van 1814 was overigens niet (zoals wel beweerd wordt) de eerste, maar de vijfde constitutie van ons land. De allereerste Nederlandse grondwet kwam tot stand in de Bataafse tijd en werd na lange en felle debatten in april 1798 door de volksvertegenwoordiging goedgekeurd. Lees hier meer over de verschillende constituties.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier