Ontbrekende bladen Ferrariskaart teruggevonden

1 minuut leestijd

De stad Leuven op één van de bladen van de Ferrariskaart – Afb: Nationaal Archief
Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn onlangs twee ontbrekende bladen van de beroemde achttiende-eeuwse Ferrariskaart teruggevonden. De twee bladen zijn overgedragen aan het Nationaal Archief dat hierdoor weer over een complete Ferrariskaart beschikt.

Gebied rond Leuven op één van de bladen van de Ferrariskaart – Afb: Nationaal Archief
De Ferrariskaart werd in de achttiende eeuw gemaakt onder leiding van Joseph-Jean-François graaf de Ferraris (1726-1814). Voor het eerst werd het grondgebied van de Oostenrijkse Nederlanden, het huidige België, in zijn geheel in kaart gebracht. De kaart staat daarom ook wel bekend als de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik.

De Ferrariskaart wordt nog altijd gebruikt door bijvoorbeeld historici die zich willen verdiepen in de evolutie van het landschap. Ook overheidsdiensten maken echter nog gebruik van de kaart, waarop onder meer veel mijnputten staan vermeld die momenteel niet meer zichtbaar zijn. Handig om te weten bij bepaalde bouwprojecten. De 275 originele kaarten tonen het België van voor de industriële revolutie.

Er werden drie met de hand getekende sets vervaardigd. Een van die exemplaren was gemaakt voor keizer Joseph II en kwam in bezit van koning Willem I in de tijd dat België nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. De Ferrariskaart werd ondergebracht in het archief van de voorloper van de Topografische Dienst. In de jaren tachtig verhuisde de kaart naar het Nationaal Archief. Op dat moment was de kaart echter al niet meer compleet. Er ontbraken twee bladen.

Deze twee bladen werden onlangs teruggevonden door de conservator Kaarten en Atlassen van de Bijzondere Collecties. Ze bleken per ongeluk in de kaartencollectie van de voormalige Topografische Dienst in Emmen te zijn achtergebleven. Een groot deel van die collectie wordt sinds vorig jaar beheerd bij de Bijzondere Collecties en bij het sorteren stuitte conservator Jan Werner op de twee bladen van de Ferrariskaart.

Twee jaar geleden werd de Ferrariskaart in zijn geheel in atlasvorm uitgegeven. Dit op schaal 1:20.000.

Overzicht van boeken over cartografie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×