Ook bescherming voor immaterieel erfgoed

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) geeft zondag tijdens het Bloemencorso van Zundert het startsein voor de uitvoering van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Elfstedentocht
Met de ondertekening van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed krijgt Nederland er een erfgoedpoot bij. Voortaan is er niet alleen maar oog voor materieel erfgoed, maar ook voor immaterieel erfgoed. Bijvoorbeeld voor tradities en rituelen. In 2003 namen de landen die zijn aangesloten bij Unesco een verdrag aan om het immaterieel erfgoed te gaan beschermen om de culturele diversiteit in de wereld te waarborgen. Met name landen die veel verhalen, feesten, rituelen en gebruiken, volkskennis (zoals kennis van geneeskrachtige kruiden), en ambachten hebben, hebben zich voor het verdrag ingezet.

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens het ministerie een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zal de overheid er zich voor inzetten om

“de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

In Nederland zijn volgens het ministerie zo’n tweeduizend groepen die zich inzetten om een traditie levend te houden en door te geven aan volgende generaties. Het Bloemencorso in Zundert is er een van.

- advertentie -

De coördinatie van het in kaart brengen van het immaterieel erfgoed in Nederland is handen gelegd van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Dit centrum pleitte er eerder dit jaar al voor om de Elfstedentocht op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te plaatsen. Kort daarvoor had het Sint Nicolaas Genootschap Nederland er al voor gepleit om ook het Sinterklaasfeest op de lijst te plaatsen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: