Week van de koloniale geschiedenis

‘Oxford heeft onbekende Michelangelo in bezit’

Afb: Universiteit van Oxford
De universiteit van Oxford heeft mogelijk een tot nu toe onbekend werk van de wereldberoemde kunstenaar Michelangelo in bezit. Dat meldt de BBC op basis van een onderzoek van een gerenommeerde Italiaanse Renaissance-kenner.

Het schilderij hangt al enkele decennia in een hal van een vestiging van de universiteit van Oxford. In de jaren dertig werd het werk tijdens een Sotheby’s-veiling gekocht door het Campion Hall-college van de universiteit. Het werk, getiteld Kruisiging met de Madonna, Sint-Jan en Twee Rouwende Engelen, werd toen toegeschreven aan Marcello Venusti, een veel minder bekende meester dan Michelangelo (1475-1564).

De Italiaanse Renaissance-kenner Antonio Forcellino heeft het schilderij recent onderzocht en er een boek over geschreven: The Lost Michelangelos. Forcellino maakte bij zijn onderzoek onder meer gebruik van infraroodstraling. Volgens de Italiaan kan alleen Michelangelo in staat zijn geweest het werk te maken.

- advertentie -



Het schilderij hangt inmiddels niet meer in de hal van het universiteitsgebouw. De universiteit vond het werk daarvoor te waardevol en heeft het daarom laten overbrengen naar het Ashmolean Museum. De huismeester van Campion Hall, Brendan Callaghan, zegt tegen de BBC:

Alleen al door de geruchten dat het een echte Michelangelo is, is het schilderij tien keer meer waard geworden.

Volgens de huismeester was het “geen goed idee” om het werk zelf nog langer aan de muur te hebben.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: