Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Pagina’s kladversie ‘Le Petit Prince’ ontdekt

1 minuut leestijd

Le Petit Prince
In Frankrijk zijn twee losse bladeren gevonden van een kladversie van het beroemde boek Le Petit Prince van piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry.

Dit boekje – dat ook tekeningen van de auteur bevat – kwam uit in 1943 en beschrijft onder meer hoe een piloot na een noodlanding in de Sahara een klein prinsje ontmoet. Het modern filosofische sprookje werd wereldberoemd. Het is wereldwijd het meest vertaalde Franse boek.

Op de twee gevonden pagina’s zijn onbekende delen uit de hoofdstukken 17 en 19 te lezen. De pagina’s worden in Parijs tentoongesteld en worden op 16 mei aanstaande geveild.

Twee maanden geleden liet een verzamelaar enkele papieren uit zijn collectie taxeren voor een veiling. Toen bleek het te gaan om twee pagina’s van een kladversie van Le Petit Prince. Voor de eigenaar kwam deze ontdekking zeer onverwachts. Het handschrift van Antoine de Saint-Exupéry is ook moeilijk te ontcijferen.

De ontdekking is bijzonder want er waren geen kladversies van het beroemde boek bekend. Het originele manuscript wordt bewaard in een bibliotheek in New York.

Auteur Antoine de Saint-Exupéry raakte een jaar na het verschijnen van zijn beroemde boek vermist. De piloot keerde op 31 juli 1944 niet terug van een vlucht. Als geallieerd oorlogsvlieger was hij met zijn toestel naar Corsica afgereisd om verkenningen uit te voeren. Voor de kust van Marseille stortte hij neer.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Meer over het onderwerp: