Plantenkalender memoreert militaire luchtvaart Nederlands-Indië

2 minuten leestijd
Plantenkalender 1994 (Bronbeek)
Plantenkalender 1994 (Bronbeek)

In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek is sinds maandag een nieuwe ‘plantenkalender’ te vinden. Het jaarthema in dit mozaïekperk is de honderdste verjaardag van de militaire luchtvaart in Nederlands-Indië. Het perk is klaar op 26 mei en vervolgens tot september 2014 te zien.

Landgoed Bronbeek in 190
Landgoed Bronbeek in 190
Het mozaïekperk wordt jaarlijks in het zomerseizoen opnieuw ingericht. De bijzonderheid ervan is dat dagelijks de juiste datum in gekleurde bladplanten erin af te lezen is. Bovendien brengt het een jaarlijks wisselend thema in beeld. Dit jaar is het thema 100 jaar militaire luchtvaart in Nederlands-Indië.

De luchtvaart in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) ontstond in 1914; op 30 mei van dat jaar werd het Gouvernementsbesluit bekrachtigd, waarbij de ‘Proefvliegafdeeling’ werd opgericht. In 1939 kwam het tot een zelfstandig wapen, de Militaire Luchtvaart-KNIL (ML-KNIL). Na de soevereiniteitsoverdracht in 1950 droeg de ML-KNIL haar materieel en bases over aan de Indonesische Luchtmacht.

Een van de pioniers van de militaire luchtvaart in de kolonie was kapitein Johan Engelbert van Bevervoorde. In 1917 maakte hij de eerste vlucht over land in Indië. Lang werd gedacht dat vliegen boven land niet mogelijk was. Hij bewees met deze vlucht dat het wel kon. De militaire luchtvaart in Nederlands-Indië maakte hierdoor een grote stap voorwaarts. Een jaar later verongelukte hij tijdens zijn werk als piloot. Wegens zijn verdienste voor de ML-KNIL werd hij in 1920 in Bandoeng geëerd met een borstbeeld, dat na de onafhankelijkheid van Indonesië in de tuin van Bronbeek werd opgesteld.

Op 30 mei zal de Commandant Luchtstrijdkrachten tijdens een ceremonie op de vliegbasis Gilze-Rijen een krans leggen als eerbetoon aan de gevallenen van de Nederlands-Indische militaire luchtvaart. Deze krans wordt de volgende dag naar Bronbeek gebracht en op informele wijze bij het monument van kapitein Engelbert van Bevervoorde gelegd.

75 jaar plantenkalender

De toenmalige tuinbaas van Bronbeek legde in 1938 voor het eerst een mozaïek van bloemen aan ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Bronbeek. In 1939 maakt hij een perk met gekleurde bladplanten en plantte daarin toen voor het eerst ook dagelijks de datum. Daarmee ontstond de plantenkalender en tevens een traditie, die nu 75 jaar oud is. Foto’s van alle plantenkalenders sinds 1938 zijn te vinden op de fotowebsite Flickr.com

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×