Prins Bernard Cultuurfonds gaat verder als Cultuurfonds

Organisatie neemt afstand van prins
1 minuut leestijd
Prins Bernhard Cultuurfonds neemt afstand van prins Bernhard
Prins Bernhard Cultuurfonds neemt afstand van prins Bernhard

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten door te gaan onder de nieuwe naam Cultuurfonds. De organisatie heeft dat vandaag bekendgemaakt via social media.

De NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard
De NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard (Koninklijke Verzamelingen)
De naam van prins Bernhard, de grootvader van koning Willem-Alexander, is dus geschrapt. Dat heeft alles te maken met de recente vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins, die zelf tot zijn dood ontkende lid te zijn geweest van de nazi-partij. Hoewel al veel langer bekend was dat de prins wel degelijk lid was van de partij van Adolf Hitler, kwam de vondst van de lidmaatschapskaart voor het Cultuurfonds kennelijk toch als een verrassing. De organisatie liet vorige maand na vragen van de pers al weten op een rij te gaan zetten “wat dit nieuws voor ons als cultuurfonds betekent.”

In een zeer kort bericht op social media, waarin de naam van de prins niet wordt genoemd, schrijft directeur Cathelijne Broers:

Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud. Het Cultuurfonds is het enige fonds in Nederland waaraan je over de volle breedte van cultuur en natuur geld kunt geven en bij kunt aanvragen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich in onze naam kan herkennen.

Het fonds steunt projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud en is altijd nauw verbonden geweest aan de prins. De organisatie werd in 1940 oorspronkelijk opgericht als het Spitfire Fund en zamelde geld in om oorlogsmaterieel te kunnen kopen. Na de oorlog veranderde de doelstelling en ging de organisatie door het leven als Prins Bernhard Fonds. In 1999 werd die naam gewijzigd in Prins Bernhard Cultuurfonds.

Discussie

Vanwege de ontdekking van de NSDAP-lidmaatschapskaart buigen meer organisaties die de naam van de prins dragen zich momenteel over de vraag hoe ze in de toekomst door het leven willen. In Utrecht werd vorige week besloten verwijzingen naar het nazi-verleden van de prins toe te gaan voegen aan twee Prins Berhard-straatnaambordjes.

Boek: Bernhard. Zijn verborgen geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×