Dark
Light

Prinses Beatrix bij opening Jheronimus Bosch-tentoonstelling in Prado

Auteur:
1 minuut leestijd
Prinses Beatrix bij opening Jheronimus Bosch-tentoonstelling in Prado
Prinses Beatrix bij opening Jheronimus Bosch-tentoonstelling in Prado

Prinses Beatrix is volgende week maandag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Bosch, the 5th Centenary Exhibition’ in het Prado Museum in Madrid. De tentoonstelling wordt geopend door het Spaanse koningspaar.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de herdenking van de vijfhonderdste sterfdag van Jheronimus Bosch, geboren rond 1450 als Jheronimus van Aken in ’s-Hertogenbosch. Het Prado Museum heeft een groot aantal werken van de schilder in eigen collectie. De overzichtstentoonstelling bevat naast werken uit de eigen en Koninklijke collectie bruiklenen uit musea uit het buitenland waaronder onder andere Parijs, New York en Washington. Hierdoor is ruim driekwart van het werk van de schilder bijeengebracht. De tentoonstelling is opgedeeld in thema’s en bevat een algemene introductie van de schilder en zijn werk in zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch. De tentoonstelling bestaat verder uit miniaturen, tekeningen, etsen en altaarstukken. Daarnaast worden schilderijen van tijdsgenoten getoond waaronder Alart du Hameel en Adriaen van Wesel.

Het werk van Jeroen Bosch is bekend vanwege de duivelse figuren, monsters, engelen en heiligen. Zijn werk kenmerkt zich door illusies en hallucinaties, waarmee hij thema’s van zijn tijd verbeeldde: verleiding, zonde en rekenschap. Gemaakt in de periode rond 1500, de overgang tussen middeleeuwen en renaissance, weerspiegelen de schilderijen en tekeningen de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper. Een groot deel van de tentoonstelling is eerder te zien geweest in Noordbrabants Museum in Den Bosch. Deze tentoonstelling werd in februari geopend door Koning Willem-Alexander.

Boek: Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie

×