KlussenKlussen

Replica imposante Oranjezaal naar Grote Kerk Den Haag

Oranjezaal Huis Ten Bosch – Foto: Margareta Svensson (Stichting Huygens Tentoonstelling)

In de Grote Kerk in Den Haag is vanaf april volgend jaar een tentoonstelling te zien over twee belangrijke figuren uit de Gouden Eeuw: Constantijn en Christiaan Huygens. Speciaal voor deze tentoonstelling zal er in de kerk een replica gebouwd worden van de beroemde Oranjezaal uit Huis Ten Bosch. Stichting Huygens Tentoonstelling heeft dat maandag bekendgemaakt.

- ad -

Het is voor het eerst dat er een waarheidsgetrouwe replica van de zaal wordt gemaakt. De zaal wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw en is maar zelden toegankelijk voor het publiek omdat hij zich in het woonhuis van koningin Beatrix bevindt.

Prins Frederik Hendrik, geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt [atelier], ca. 1640 – Collectie Haags Historisch Museum


Halverwege de zeventiende eeuw werd in opdracht van stadhouder prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms het zomerverblijf Huis ten Bosch gebouwd. Nog voordat het woonpaleis klaar was, stierf de prins. Amalia besloot de centrale hal van het gebouw daarop te decoreren als eerbetoon aan haar net overleden echtgenoot. Aan de totstandkoming van de zaal werkten onder meer belangrijke kunstenaars als Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst mee.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

De tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens – Een Gouden Erfenis is vanaf 25 april 2013 te zien in de Grote Kerk in Den Haag. Dat de Oranjezaal in deze tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens een grote rol speelt is volgens de organisatie niet zo verwonderlijk:

Constantijn was bijna vijfentwintig jaar secretaris van Frederik Hendrik. Als kunstkenner en vertrouweling van het stadhouderlijk paar werd hij nauw betrokken bij de decoratie van de Oranjezaal. Daarnaast onderhield hij het contact met de schilders en regelde de betalingen.

De inrichting van de Oranjezaal werd geleid door Jacob van Kampen en hij werkte daarbij dus nauw samen met Constantijn Huygens. Samen scgreven ze bijvoorbeeld een rouwtekst voor op de koepel en ze ontwikkelden ook samen een lichtplan om het zogenaamde trompe l’oeil (bedrieglijke echt) effect te perfectioneren.

Het nabouwen van de Oranjezaal gebeurt in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD).

Lees ook: Den Haag Hofstad

- ad -

- advertentie-


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Hoe stadhouder Willem V zijn kunstcollectie verloor

  Hoe stadhouder Willem V zijn kunstcollectie verloor

  Na het uitbreken van de Franse Revolutie in 1789 werden in Frankrijk kunstwerken en voorwerpen van natuurhistorische aard, eigendom van de Katholieke Kerk, van de koninklijke familie en leden van de adel die uit Frankrijk waren weggevlucht, door de Franse …Lees bericht »
 • De lugubere zelfmoord van actrice Peg Entwistle in 1932

  De lugubere zelfmoord van actrice Peg Entwistle in 1932

  Op 13 juli 1923 plaatsen Amerikanen letters in de heuvels bij Los Angeles, met als tekst: ‘Hollywoodland’. De dertien letters, in het wit, waren elk liefst vijftien meter hoog. Jaren later, in september 1932, stonden de letters er nog en …Lees bericht »
 • ‘De Draak van de Somme’

  ‘De Draak van de Somme’

  In het museum L’Historial de la Grande Guerre te Péronne werd in de tweede helft van 2011 een wisseltentoonstelling gehouden, gewijd aan een grote vlammenwerper die in 1915-1916 werd ontworpen door de Britse officier William Howard Livens van de Royal …Lees bericht »
 • Rampen en reddingen, rituelen en bijgeloof

  Rampen en reddingen, rituelen en bijgeloof

  De zee heeft in de Nederlandse geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld: ze zorgde voor voedsel en dankzij de zee werd Nederland een belangrijke handelsnatie. Deze voorspoed kende echter ook een keerzijde. Ontelbaar is het aantal mensen dat op zee …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!