Restanten gaskamers Sobibor gevonden

1 minuut leestijd
Het station van Sobibór, 2007
Het station van Sobibór, 2007

Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig kampterrein van Sobibor in Polen. De onderzoekers zeggen nu sporen te hebben gevonden van de gaskamers van Sobibor.

Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt
Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in vernietigingskamp Sobibor zeker 170.000 mensen vermoord. Na een opstand in het kamp, oktober 1943, besloten de nazi’s hun sporen uit te wissen en het kamp met de grond gelijk te maken.

De vondst van de gaskamers is woensdag bekendgemaakt door Yad Vashem. De afgelopen jaren zijn al duizenden persoonlijke eigendommen van voormalig gevangenen, het merendeel Joden, gevonden, waaronder juwelen, medicijnen en naamplaatjes.

Slachtofferaantal

De onderzoekers hebben nu dus ook de exacte locatie van de gaskamers weten te traceren. Aangezien nu meer duidelijk wordt over het formaat van de gaskamers, kan straks waarschijnlijk ook meer gezegd worden hun capaciteit en wordt duidelijker hoeveel mensen er precies in Sobibor om het leven werd gebracht. Het exacte slachtofferaantal is namelijk nog altijd onduidelijk. De schattingen variëren van 170.000 tot 250.000 doden.

Archeologen hebben niet alleen de locatie van de gaskamers teruggevonden. Er zijn ook restanten van de muren bewaard gebleven. Tegenover de Jerusalem Post vertelt een van de onderzoekers dat in de restanten van een put, die vlakbij de gaskamers werd gevonden, ringen werden aangetroffen met Hebreeuwse inscripties.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×