Bij voorbereidingen voor een ondergronds publiekscentrum op het Domplein in Utrecht hebben bouwhistorici ruim zeventien meter muur van het Romeinse castellum (Romeinse legerpost) aangetroffen.
Volgens de gemeente Utrecht gaat het om het grootste en best bewaarde stuk castellummuur dat ooit in Nederland is gevonden. De meer dan manshoge muur is tot in de late middeleeuwen gebruikt.
Uit onderzoek in de jaren tachtig van de vorige eeuw was al gebleken dat een muur in de kelder van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) aan het Domplein resten van de noordelijke castellummuur bevatte. Ter voorbereiding van een ondergronds publiekscentrum delen van het pleisterwerk verwijderd om te zien in hoeverre de castellummuur ook op andere plaatsten nog aanwezig is. Dit bleek in grotere mate het geval dan verwacht. Het gaat volgens de gemeente Utrecht waarschijnlijk om de plek waar de noordpoort van het castellum stond, die in de (vroege) middeleeuwen is dichtgezet. De komende maanden wordt het onderzoek voortgezet.
Onder het Domplein wordt gegraven in het kader van de aanleg van een ondergronds puliekscentrum dat de tweeduizend jaar oude geschiedenis van Utrecht ‘beleefbaar en aanraakmaker’ moet maken. Stichting Domplein 2013 houdt zich met dit project bezig. Een deel van het publiekscentrum, met de castellummuur, zal december dit jaar opengaan.
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Utrecht