Resten Myceens paleis ontdekt bij Sparta

1 minuut leestijd
Foto: Griekse ministerie van Cultuur
Foto: Griekse ministerie van Cultuur

Archeologen hebben in het zuiden van de Peloponessos ruïnes ontdekt van een paleis uit de Myceense beschaving. Het Griekse ministerie van Cultuur heeft dat bekendgemaakt. De vondst is het resultaat van archeologische opgravingen in Xirokambi, een dorp in de buurt van Sparta, die in 2009 begonnen.

Het paleis had tien stenen kamers en werd waarschijnlijk gebouwd in de zestiende of zeventiende eeuw voor Christus. Volgens de archeologen is het paleis mogelijk verwoest door een brand. De onderzoekers vonden ook beeldjes van klei, een kopje versierd met een stierenkop, zwaarden en fragmenten van muurschilderingen.

In en rond het paleis vonden de onderzoekers kleitabletten met belangrijke inscripties in het Lineair B-schrift. De inscripties verwijzen naar religieuze ceremonieën en plaatsnamen. Het Lineair B-schrift is een archaïsche schrijfwijze van het Oud-Grieks en een van de oudste Europese schriften. De oudste sporen van het schrift – die dateren uit ongeveer 1375 voor Christus – werden gevonden op Kreta. Pas in 1952 werd het Lineair B-schrift ontcijferd.

Volgens het ministerie van Cultuur zal de ontdekking meer inzicht geven in de ‘politieke, economische en maatschappelijke geschiedenis van de regio’ en zorgen voor ‘nieuwe informatie over het geloof en de taal van het Myceense volk’.

De Myceense beschaving is een van de belangrijkste beschavingen van het oude Griekenland. De belangrijkste site van de Myceense beschaving bevindt zich in het noorden van de Peloponnesos: de vesting Mycene, met de Leeuwenpoort en het graf van Atreus.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: Mythen uit het oude Griekenland

Kopje versierd met een stierenkop
Kopje versierd met een stierenkop – Foto: Griekse ministerie van Cultuur

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×