Dark
Light

Rijks exposeert topstuk Van Everdingen

Auteur:
1 minuut leestijd

Meisje met brede hoed
In het Rijksmuseum in Amsterdam is sinds vandaag het topstuk Meisje met brede hoed van Caesar van Everdingen te bewonderen. Het museum exposeert het schilderij naar aanleiding van het begin van de zomer.

Meisje met brede hoed werd een jaar geleden door het museum aangekocht en heeft sindsdien een intensieve restauratie ondergaan. Volgens het Rijksmuseum oogt het werk nu “nog mooier, zonniger en helderder”.

Op het doek, dat tussen 1645 en 1650 werd gemaakt door de Nederlands kunstschilder Caesar van Everdingen (ca. 1617-1678), is een jonge vrouw te zien, met een exotische hoed met brede rand in fel zonlicht. Ze draagt een satijnen wit gewaad met ontblote schouders en houdt met haar linkerhandeen gevlochten mandje met pruimen omhoog. Van schilder Caesar van Everdingen is, naast zijn hoofdwerk in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch, een klein oeuvre bekend.

Het bestaan van het werk was tot vorig jaar niet bekend. Het Rijksmuseum wist het schilderij afgelopen jaar, dankzij steun van de BankGiro Loterij, bij een veiling in Londen te bemachtigen. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, over het doek:

Ze wordt wel de ‘nieuwe hostess’ van het Rijksmuseum genoemd. Omdat ze zo joyeux, speels en lichtvoetig is werpt ze een geheel nieuw licht op de Hollandse zeventiende-eeuwse schilderkunst die vooral bekend staat om zijn soberheid en eenvoud. In het nieuwe Rijksmuseum krijgt ze een prominente plek en ik ben er van overtuigd dat zij de lieveling van het publiek wordt.

Het schilderij is sinds vandaag te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×