Dark
Light

Rijksmuseum koopt foto’s op Paris Photo

1 minuut leestijd

Steve Fitch Grand View Motel, Highway 85, Raton, New Mexico, 1980
Steve Fitch Grand View Motel, Highway 85, Raton, New Mexico, 1980 (Rijksmuseum)
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft op Paris Photo in Parijs verschillende aankopen gedaan. Uit de beroemde Pittsburgh-serie van fotograaf W. Eugene Smith is er een opname aangekocht van een spoorwegemplacement in de roetzwarte Amerikaanse industriestad (‘Steel City’) uit 1957.

Daarnaast werden bijna-abstracte kleurenfoto’s verworven van Aaron Siskind: pure vormstudies van een van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse fotografen.

Verder legde het museum de hand op twee kleurenfoto’s uit 1980 uit de serie ‘Western Landmarks’ van Steve Fitch. Op deze foto’s is goed te zien hoe een nieuwe generatie in de jaren zeventig voor het eerst begon te ‘spelen’ met kleur als compositorisch element én onderwerp.

Adolescenten

Van Joseph Sterling verwierf het Rijksmuseum twee foto’s die hij op negentienjarige leeftijd – als leerling van Chicago School of Design – maakte in 1959. Ze brengen het leven van adolescenten in beeld, een belangrijk nieuw onderwerp in de fotografie rond 1960, dat in Nederland vooral bekend is via Ed van der Elsken.

De versterking van de collectie twintigste-eeuwse fotografie is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Amsterdamse advocatenkantoor Baker & McKenzie.

×