Rijksmuseum koopt ‘Gouden Bocht’ van Berckheyde

1 minuut leestijd

Rijksmuseum koopt 'Gouden Bocht' van Berckheyde
‘De bocht van de Herengracht’ (1671-72) van Gerrit Berckheyde
Het Rijksmuseum heeft vorige week een stadsgezicht van Gerrit Berckheyde aangekocht. Het gaat om ‘De bocht van de Herengracht’, een kunstwerk uit 1671-72 waarop het rijke deel van de Amsterdamse grachtengordel, de zogenaamde Gouden Bocht, is te zien.

Het museum heeft het schilderij kunnen kopen dankzij een gift van 1,5 miljoen euro van Shell. Deze gift van de multinational dateert van twee jaar geleden en werd gedaan naar aanleiding van een reorganisatie bij Shell waarbij de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij als rechtspersoon ophield te bestaan.



Shell stelde als voorwaarde dat het geld werd besteed aan een werk waarop kunst en geschiedenis hand in hand gaan. Ook de BankGiro Loterij stelde een bedrag beschikbaar om de aankoop van het werk mogelijk te maken.

Het aangekochte schilderij is van 11 oktober 2008 tot en met 11 januari 2009 te zien op de tentoonstelling Bewonder de stad in het Mauritshuis in Den Haag, aansluitend gaat het naar de National Gallery in Washington, daarna zal het vast onderdeel uit maken van De Meesterwerken-presentatie in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum heeft het doek gekocht van een anonieme particuliere verzamelaar.

Het andere schilderij van Berckheyde van de 'Gouden Bocht'.
Het andere schilderij van Berckheyde van de ‘Gouden Bocht’.

De bocht van de Herengracht wordt gezien als een van de hoogtepunten binnen het oeuvre van 17de-eeuwse Haarlemse stadsgezichtschilder Gerrit Berckheyde (1638-1698). Het schilderij geeft een gedetailleerde blik op de Gouden Bocht, het voornaamste deel van de grachtengordel, waar de Amsterdamse patriciërs tijdens de grote economische bloei in de eerste helft van de 17de eeuw imposante huizen bouwden.

Dezelfde locatie, maar dan gezien vanaf de Leidsestraat in tegenovergestelde richting is door Berckheyde ook in 1672 verbeeld in een schilderij. Dat schilderij maakt al sinds 1980 onderdeel uit van de collectie van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum is opgetogen over de aankoop van het stadsgezicht. Dit mede omdat de Amsterdamse grachtengordel op het punt staat
opgenomen te worden op de World Heritage-lijst van Unesco.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×