Dark
Light

Rijksmuseum uitgeroepen tot beste museum van Europa

Auteur:
1 minuut leestijd
Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum
Zaal negentiende eeuw in het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is de winnaar van de European Museum of the Year Award en mag zich daarmee een jaar lang het beste museum van Europa noemen. Dat is dit weekend bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Glasgow.

'The Egg' van Henry Moore
‘The Egg’ van Henry Moore (salzburgmuseum.at)
De prijs wordt ieder jaar toegekend aan een museum dat recent is geopend, vernieuwd of uitgebreid. De jury kijkt onder meer naar hoe vrijwilligers en de lokale gemeenschap bij het museum betrokken worden. De European Museum of the Year Award wordt uitgereikt door The European Museum Forum, een organisatie die valt onder de Raad van Europa.

Volgens de jury zijn in het Rijksmuseum muurschilderingen op een prachtige manier gerestaureerd. Het was ook onder de indruk van de “elegante wijze” waarop de wereldberoemde werken uit de collectie van het museum opnieuw zijn opgehangen.

“De vernieuwde historische museumzalen, het nieuwe Aziatische Paviljoen en de middeleeuwse zaal laten de diversiteit en de diepgang van de museumcollectie zien.”

Het Rijksmuseum heropende de deuren in 2013 na een renovatie die maar liefst negen jaar had geduurd. Het museum krijgt naast de titel ook een EMYA-trofeein bruikleen. Deze trofee is het kunstwerk The Egg van de Britse beeldhouwer Henry Moore.

In 2005 werd de prijs voor het laatst gewonnen door een Nederlands museum. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem was toen de gelukkige.

DVD: Het nieuwe Rijksmuseum

×