Dark
Light

RMO verwerft twee oud-Egyptische faraobeeldjes

“Een belangrijke aanvulling”
Auteur:
1 minuut leestijd
De twee faraobeelden. Links farao Ninetjer en rechts farao Taharka(RMO)
De twee faraobeelden. Links farao Ninetjer en rechts farao Taharka (RMO)

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft onlangs twee oud-Egyptische faraobeeldjes gekocht, waaronder het oudste beeldje ter wereld met een faraonaam. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Beeldje van de 'zwarte farao' (RMO)
Beeldje van de ‘zwarte farao’ (RMO)
Het gaat om een zittend figuur van farao Ninetjer, een van de eerste koningen van het oude Egypte (ca. 2785-2742 v.Chr.). Zijn naam en titels staan in hiërogliefen op de zijkant van de troon:

‘koning van Opper- en Neder-Egypte, beschermd door de gier en de cobra, Ninetjer’

De koning is afgebeeld in feestelijke kleding, ter gelegenheid van zijn dertigjarig jubileum. Het museum kocht het dertien centimeter hoge beeldje van een Nederlandse verzamelaar.

Zwarte farao

Daarnaast kocht het museum een vijfendertig centimeter hoog grafbeeldje van farao Taharka (690-664 v.Chr.), een van de zogenaamde ‘zwarte farao’s’ uit de Soedan. Taharka was de vijfde koning van de Vijfentwintigste Dynastie.

Het museum spreekt van “een belangrijke aanvulling” op de Egyptische collectie. Deze collectie behoort tot de top tien van de wereld, maar telt slechts enkele beelden van koningen. Voor de aankopen is in totaal 150.000 euro betaald.

Tot begin november zijn de twee faraobeeldjes te zien in een vitrine in de entreezaal van het museum, naast de Egyptische tempel. In 2016 krijgen ze een prominente plek in de dan vernieuwde Egyptische afdeling.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×