Dark
Light

Romeins Zuid-Limburg ontdekken met de mobiel

Auteur:
1 minuut leestijd

Volgende week wordt het project Via Belgica Digitalis gelanceerd, een mobiele toeristische route langs de hoogtepunten van Romeins Zuid-Limburg.

Afb: KF inHeritage
De interactieve route leidt geïnteresseerden via de smartphone langs een veertigtal plekken in het Zuid-Limburgse landschap, dwars door zes gemeenten (Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf) waar belangrijk Romeins erfgoed onder de grond of aan de oppervlakte ligt. De ontwikkelaars:

“Aan de hand van een Romeinse ‘gromaticus’ doorkruis je Zuid-Limburg. Onderweg komt deze landmeter verschillende tijdgenoten van allerlei pluimage tegen: een soldaat, een villa-eigenaresse, een oogarts, een slavin en de bekende pottenbakker Lucius uit Heerlen… Zo wordt je meegenomen in de leef- én denkwereld van de Romeinen.”

Er zijn ook filmpjes die vertellen wat er door archeologen zoal gevonden is aan Romeinse resten, en wat zij allemaal aan die vondsten kunnen aflezen. Volgens de makers leren gebruikers het landschap als het ware te ‘lezen’ als een Romein:

“Hoe reisde een Romein van Mosae Trajectum naar Coriovallum: door het Geuldal of nam hij de kortere route over de heuvels? Waar bouwden de Romeinen het liefst hun villa’s? Waar lagen hun grafvelden en heiligdommen. En waar werkten ze, wat deden ze?”

Naast de mobiele versie is er een PC-versie ontwikkeld met achtergrondinformatie over het leven in Romeins Zuid-Limburg en verwijzingen naar bronnenmateriaal.

De route is vanaf woensdag 27 juni te bekijken op www.viabelgicadigitalis.nl. Daar is dan ook een link te vinden naar de mobiele versie. De mobiele applicatie is ontwikkeld door KF inHeritage, BIC Multimedia en BdF Productions. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Limburg en de gemeentes Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×