Romeins Zuid-Limburg ontdekken met de mobiel

Afb: KF inHeritage
Volgende week wordt het project Via Belgica Digitalis gelanceerd, een mobiele toeristische route langs de hoogtepunten van Romeins Zuid-Limburg.

De interactieve route leidt geïnteresseerden via de smartphone langs een veertigtal plekken in het Zuid-Limburgse landschap, dwars door zes gemeenten (Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf) waar belangrijk Romeins erfgoed onder de grond of aan de oppervlakte ligt. De ontwikkelaars:

Aan de hand van een Romeinse ‘gromaticus’ doorkruis je Zuid-Limburg. Onderweg komt deze landmeter verschillende tijdgenoten van allerlei pluimage tegen: een soldaat, een villa-eigenaresse, een oogarts, een slavin en de bekende pottenbakker Lucius uit Heerlen… Zo wordt je meegenomen in de leef- én denkwereld van de Romeinen.

Er zijn ook filmpjes die vertellen wat er door archeologen zoal gevonden is aan Romeinse resten, en wat zij allemaal aan die vondsten kunnen aflezen. Volgens de makers leren

- advertentie -gebruikers het landschap als het ware te ‘lezen’ als een Romein:

Hoe reisde een Romein van Mosae Trajectum naar Coriovallum: door het Geuldal of nam hij de kortere route over de heuvels? Waar bouwden de Romeinen het liefst hun villa’s? Waar lagen hun grafvelden en heiligdommen. En waar werkten ze, wat deden ze?

Naast de mobiele versie is er een PC-versie ontwikkeld met achtergrondinformatie over het leven in Romeins Zuid-Limburg en verwijzingen naar bronnenmateriaal.

De route is vanaf woensdag 27 juni te bekijken op www.viabelgicadigitalis.nl. Daar is dan ook een link te vinden naar de mobiele versie. De mobiele applicatie is ontwikkeld door KF inHeritage, BIC Multimedia en BdF Productions. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Limburg en de gemeentes Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: