Routeplanner: van Atvaca naar Forum Hadriani

1 minuut leestijd

De Nederlandse historicus René Voorburg heeft de Tabula Peutingeriana, een kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300, gereconstrueerd en verwerkt tot een hedendaagse routeplanner.

Van Atvaca (Tongeren) naar Forum Hadriani (Voorburg)
Van Atvaca (Tongeren) naar Forum Hadriani (Voorburg)
De Tabula Peutingeriana is een kopie van de Romeinse reiskaart die rond 300 na Christus werd gemaakt. De Tabula Peutingeriana is een rol perkament bestaande uit twaalf bladen van ieder ongeveer veertig centimeter hoog en zestig centimeter lang. Op de bladen werd de Romeinse wereld van Britannia tot Indië in gerekte vorm afgebeeld. Het eerste blad is verloren gegaan.

De Tabula Peutingeriana staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Op de kaart staan ook een groot aantal Nederlandse steden vermeld, zoals Matilone (Leiden), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Forum Hadriani (Voorburg) en Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen).

Fragment van de Tabula Peutingeriana
Fragment van de Tabula Peutingeriana
René Voorburg heeft bij het maken van zijn ‘Romeinse routeplanner’ gebruik gemaakt van een fascilisme die Konrad Miller in 1887 van de kaart maakte. Zijn reconstructie is verder voor een groot deel gebaseerd op recent onderzoek van de Britse historicus Richard Talbert.

Van de 2760 plaatsen op de Peutingeriana zijn er bijna tweeduizend van een zogenaamde geolocatie voorzien waardoor ze via de routeplanner te doorzoeken zijn.

Bij de Romeinse plaatsnamen worden in de meeste gevallen ook de moderne namen vermeld. De routeplanner is toegankelijk via omnesviae.org

René Voorburg heeft een half jaar aan de ontwikkeling van de Romeinse routeplanner gewerkt. In het dagelijks leven werkt hij als webarchivaris bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Boek: Rome en zijn imperium – Fik Meijer

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×