Sandra Langereis ontvangt De la Courtprijs voor onafhankelijk onderzoek

1 minuut leestijd
Drie bekende boeken van Sandra Langereis
Drie bekende boeken van Sandra Langereis

De Nederlandse historicus en biograaf Sandra Langereis ontvangt de De la Courtprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor haar hele oeuvre.

De De la Courtprijs wordt om de twee jaar uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen dat onbetaald en zelfstandig is verricht. Hiermee zet de KNAW personen in de schijnwerpers die vaak in hun vrije tijd en met eigen middelen een bijzondere wetenschappelijke prestatie leveren. Aan de prijs is een geldbedrag van 7500 euro gekoppeld.

Sleutelfiguren

Langereis staat bekend om haar biografieën van historische sleutelfiguren die een belangrijke bijdrage leverden aan de cultuur en wetenschap van hun tijd. Haar in 2021 gepubliceerde boek Erasmus: Dwarsdenker won eerder al de Libris Geschiedenis Prijs. In dit werk geeft Langereis een levendig beeld van Erasmus als denker die de grote maatschappelijke vraagstukken van zijn tijd niet uit de weg ging.

Het meest recente werk van Langereis, getiteld Machineman, behandelt het leven van Eise Eisinga, de bouwer van het beroemde planetarium in Franeker. Ook in dit boek wekte de auteur een historische figuur tot leven door niet alleen zijn technische prestaties, maar ook zijn betrokkenheid bij de patriottische beweging van de achttiende eeuw te belichten.

De jury van de De la Courtprijs prijst ook Langereis’ eerdere werk, waaronder de dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over de geschiedschrijvers Petrus Scriverius en Arnoldus Buchelius, en De woordenaar, een biografie van de Antwerpse uitgever Christoffel Plantijn. De jury:

Het zijn stuk voor stuk rijk geschreven werken, veelzijdig dankzij een opmerkelijk kaleidoscopisch perspectief, en gebaseerd op briljant archiefwerk.

Sandra Langereis (1967) is afgestudeerd en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op boeken over humanisme en geschiedwetenschapsbeoefening in de Oudheid en Renaissance. Na haar academische carrière als postdoc-onderzoeker en universitair docent, koos ze ervoor om buiten de universiteit als zelfstandig onderzoeker door te gaan. De onderzoekster ontvangt de prijs op 12 december tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis in Amsterdam.

In 2022 werd de prijs toegekend aan Gera ter Meulen, voor haar onderzoek naar adoptie en pleegzorg.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×