Dark
Light

Schat van San Gennaro tentoongesteld in Rome

Auteur:
1 minuut leestijd

Een van de stukken die in Rome tentoongesteld worden - Foto: clponline.it
Een van de stukken die in Rome tentoongesteld worden – Foto: clponline.it
In het Museo Fondazione in Rome zijn de komende tijd beroemde religieuze schatten van San Gennaro te bewonderen. Het is voor het eerst dat zo’n groot deel van de juwelen, die volgens sommige berichten meer waard zouden zijn dan de Britse kroonjuwelen, buiten Napels te zien is.

Foto: clponline.it
Foto: clponline.it


Sint Januarius (San Gennaro) is de patroonheilige van Napels. Volgens de overlevering was hij bisschop van Benevento in Campanië en werd hij in 305 na Christus, tijdens de christenvervolging van Diocletianus, samen met zes metgezellen onthoofd. Een andere bron meldt dat hij bisschop van Napels was. Januarius is ook patroonheilige van die stad.

Hij wordt er al sinds de vijfde eeuw vereerd en enkele keren zeggen gelovigen in Napels getuige te zijn van het bloedwonder van de heilige Januarius. Het gestolde bloed van de heilige, dat in de stad bewaard wordt, zou dan weer vloeibaar worden. De eerste vermelding van dit zogenaamde bloedwonder dateert uit 1389.

Schat van Sint Januarius

In de loop der eeuwen schonken veel pauzen, keizers en koningen juwelen aan de patroonheilige van Napels. De collectie bevat onder meer een bisschopsgewaad dat is bezet met bijna vierduizend diamanten en andere edelstenen. Daarnaast is er een ketting uit de zeventiende eeuw te zien waaraan in de loop der tijd steeds meer juwelen werden gehangen.

In Rome is ook een kruis vol juwelen te zien dat werd geschonken door Napoleon Bonaparte. De tentoonstelling in het Museo Fondazione is te zien tot 16 februari 2014.

Napoli – The Treasure of San Gennaro

×