Op 9 juli kon er in Nederland voor het laatst gereisd worden met een papieren treinkaartje. Het Spoorwegmuseum in Utrecht wilde dit kaartje graag aan de collectie toevoegen en wist er de hand op te leggen.
Het museum had bekendgemaakt 250 euro voor het kaartje over te hebben. Uit de reacties die het museum ontving, blijkt dat veel mensen naar aanleiding van de oproep op pad gingen om het laatste kaartje te bemachtigen. Bekend was dat alle NS automaten om 4:00 ´s nachts over zouden stappen op de chipkaart.
Er werden kaartjes aangeboden die gekocht waren 9 juli om 3.57 uur, 3.58 uur, 3.59 uur en om 4.00 uur. Bijzonder is echter dat dat er ook een kaartje werd opgestuurd dat om 4.01 uur gekocht was op station Den Haag Ypenburg. De bezitter van dit kaartje ontvangt van het Spoorwegmuseum 250 euro.
Eerste treinkaartje
Het laatste kaartje maakt nu dus onderdeel uit van de museumcollectie. Het allereerste treinkaartje dat ooit werd uitgebracht, heeft het Spoorwegmuseum echter nog niet. Eerder deze maand maakte het museum al bekend voor een papieren treinkaart uit 1839 maar liefst 25.000 euro neer te willen leggen. De oproer heeft tot nu toe echter nog geen resultaat gehad.
In totaal kreeg het museum meer dan 100 e-mails en tientallen brieven. Veel mensen met een treinkaartje met het jaartal 1839 erop dachten op een goudmijn te zijn gestuit. Het bleek echter keer op keer te gaan op een replica die is uitgegeven tijdens het 100-jarig bestaan van de spoorwegen in 1939. Als entreebewijs voor het festivalterrein gaf de organisatie een kaartje uit met het jaartal 1839 erop en de prijs van 65 cent. Dat het niet om een origineel kaartje gaat, is te zien aan de kartelrand die op het origineel ontbreekt. Het museum kreeg 25 van dergelijke kaartjes aangeboden. Een origineel kaartje is niet opgedoken.
Het oudste kaartje dat het Spoorwegmuseum in bezit heeft, dateert uit 1840. Een boekbinder uit Haarlem vond een jaar geleden een rits kaartjes uit dat jaar in de kaft van een oud boek. Treinkaartjes uit de begintijd van de spoorwegen zijn vooral zeldzaam omdat reizigers hun kaartje vroeger moesten inleveren als ze op de plaats van bestemming aangekomen waren.
Bijvangst
De oproep leidde echter wel tot een aardige bijvangst. Waaronder een 2de klasse kaartje van Krommenie naar Amsterdam uit 1878 (de reis kostte slechts 22 cent). Een persoon schonk een grote verzameling treinkaartjes die zijn vader en grootvader, beide oud-NS-ers, gedurende hun dienstperiode verzameldenDe nazaten van H.J. Doude van Troostwijk uit Loenen boden een bijzonder herinneringscertificaat aan. Doude van Troostwijk verkocht in 1843 een stuk grond aan de spoorwegen voor de aan te leggen spoorlijn Amsterdam – Utrecht en bedong dat alle treinen op station Nieuwersluis dienden te stoppen. Dit recht werd pas in 1953 door NS afgekocht. Het certificaat en het kaartje herinneren aan de laatste rit vanaf dit station.