Het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van historicus Loe de Jong is sinds dit weekend gratis te downloaden. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft dat bekendgemaakt.
In 1955 gaf de minister van onderwijs, kunsten en wetenschappen opdracht aan Loe de Jong, de toenmalige directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, om een wetenschappelijk verantwoord boekwerk te schrijven over de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.
Het eerste deel, Voorspel, verscheen in 1969. In dit schreef De Jong dat hij langer over de opdracht zou gaan doen hij vooraf had verwacht. Hij zou niet, zoals hij eerder had gesteld, in vijftien jaar klaar zijn, maar in vijfentwintig. Het laatste deel zou uit moeten komen in 1980. Hij zat er uiteindelijk acht jaar naast: in 1988 kwam het laatste deel, Epiloog, uit. Later kwam ook nog een dun deel getiteld Bijlagen uit en in 1991 verschenen tot slot twee delen met Reacties op het omvangrijke werk van Loe de Jong. Het NIOD:
“Het NIOD heeft ervoor gekozen de meest uitgebreide editie te digitaliseren, ook wel de wetenschappelijke editie genoemd. Deze verscheen in een oplage van slechts een paar duizend exemplaren, en is hierdoor moeilijk verkrijgbaar. De volledige editie is per band te downloaden in PDF-formaat, zowel in kleur als zwart-wit. Binnen deze PDF’s is het mogelijk op woordniveau te zoeken. Wegens copyright-restricties is het beeldmateriaal niet opgenomen.”
Het werk van Loe de Jong is zonder enige twijfel de omvangrijkste studie naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Moderne historici hebben wel eens kritiek geuit op de werkwijze van De Jong. Zo zou hij soms te moralistisch hebben gewerkt en zich te veel hebben laten leiden door de begrippen ‘goud’ en ‘fout’. Ook wordt wel eens gezegd dat hij in zijn werk de omvang van het Nederlandse verzet overdreef.
De complete serie van Loe de Jong vergt met 29 boeken heel wat van de boekenkast. De digitale editie is ook nog lijvig te noemen. Deze heeft een totale grootte van 1797 mb.