Dark
Light

Stoffelijk overschot Salvador Allende opgegraven

Auteur:
1 minuut leestijd

Still YouTube
In Chili is maandag het stoffelijk overschot van de in 1973 omgekomen president Salvador Allende opgegraven. Nabestaanden van Allende hadden een rechter gevraagd het lichaam op te graven.

Het stoffelijk overschot van de oud-president werd opgegraven naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek dat duidelijk moet maken van Salvador Allende op 11 september 1973 zelfmoord pleegde of werd vermoord.

Aan het bewind van de



Salvador Allende

socialistische Chileense president Salvador Allende kwam in 1973 abrupt een einde door een rechtse militaire staatsgreep onder leiding van generaal Augusto Pinochet (1915-2006). Bij de gewelddadige staatsgreep kwam Allende om het leven. Pinochet werd vervolgens de leider van een junta en stelde een dictatoriaal regime in.

Het lichaam van Allende werd in 1973 in opdracht van het leger onderzocht. Allende lag vervolgens zeventien jaar lang in een anoniem graf in Viña del Mar. In september 1990, na de val van het regime-Pinochet, werd de oud-president herbegraven op de centrale begraafplaats van Santiago.

Er is altijd onduidelijkheid geweest over de precieze doodsoorzaak van de oud-president. Volgens de officiële lezing pleegde de president zelfmoord omdat hij weigerde zich over te geven aan Augusto Pinochet. Veel Chilenen denken echter dat de president in werkelijkheid door mannen van Pinochet werd vermoord.

Met het onderzoek wil de Chileense regering dat voor eens en voor altijd duidelijk wordt hoe de president om het leven kwam.

Chile exhumes remains of late president Allende

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×