Stond Stonehenge eerst in Wales?

1 minuut leestijd
Opgravingen bij Craig Rhos-y-felin (UCL)
Opgravingen bij Craig Rhos-y-felin (UCL)

Dat verschillende stenen van het beroemde megalitische monument Stonehenge afkomstig zijn uit Wales, is al langer bekend. Geologen denken nu echter te hebben ontdekt waar enkele van de stenen precies vandaan komen. In twee steengroeven in Pembrokeshire, in het noorden van Wales, vonden ze de vermoedelijke bron.

Dat meldt University College London dat betrokken was bij de ontdekking en het onderzoek. De onderzoekers publiceren vandaag over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity.

De geologen zeggen de bron van de enkele zogenaamde blauwe stenen te hebben gevonden. Deze stenen vormen de kleinere, binnenste ring van het monument. Dat deze stenen afkomstig zijn uit Wales is al sinds de jaren 1920 bekend.

Geologen vonden recent in twee groeven in het noorden van Wales – Carn Goedog en Craig Rhos-y-felin – uitgehakte delen die precies overeenkomen met de vormen van enkele Stonehenge-stenen. Daarmee denken ze de bron van de Stonehenge-stenen te hebben gevonden.

Stonehenge (cc - Jeffrey Pfau)
Stonehenge (cc – Jeffrey Pfau)

Rond de groeven zijn ook sporen van kampvuren aangetroffen, vermoedelijk gemaakt door mensen die werkten aan de stenen. De kampvuren dateren uit 3400 jaar (Craig Rhos-y-felin) en 3200 voor Christus (Carn Goedog). Bekend is dat de blauwe stenen van Stonehenge pas in 2900 voor Christus zijn geplaatst. Hier zit dus enkele honderden jaren tussen. In theorie is het mogelijk dat het zo lang duurde om de stenen naar het ongeveer 250 kilometer verderop gelegen Stonehenge te brengen. Hoofdonderzoeker Mike Parker Pearson acht dat echter niet erg waarschijnlijk:

“Het is aannemelijker dat de stenen eerst werden gebruikt voor de bouw van een lokaal monument, vlakbij de steengroeves. Vervolgens is dit monument waarschijnlijk ontmanteld en werden de stenen naar Wiltshire gedragen.”

De geologen hopen volgend jaar sporen te vinden van dit ontmantelde lokale monument.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×